«Ταρίφα» που άγγιζε τις 8.000 ευρώ είχε η εγκληματική οργάνωση που έπεσε στα δίχτυα της Αστυνομίας, καθώς είχε στήσει μία ολόκληρη «επιχείρηση» διευκόλυνσης χορήγησης αδειών σε χειριστές αεροσκαφών.

Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ένας συνταξιούχος πιλότος της Ολυμπιακής. Με ακουστικά και ενσωματωμένες μικροκάμερες σε πουκάμισα, οι υποψήφιοι πιλότοι, πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης, μετέδιδαν εικόνα από τους χώρους εξέτασης και άκουγαν στο αυτί τους τις απαντήσεις. Συνολικά 15 άτομα ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις.

Πέντε συλλήψεις από την Αστυνομία, χειροπέδες και στον συνταξιούχο της Ολυμπιακής

Η δράση της συμμορίας τερματίστηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης (11/5), με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τρία μέλη της οργάνωσης αλλά και δύο υποψήφιους πιλότους. Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 16 ακόμα ατόμων, υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση και συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο ενδελεχούς προανακριτικής διαδικασίας και χρήσης ειδικών ανακριτικών μεθόδων, από τη συνδυαστική ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας, η οποία τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 δραστηριοποιούνταν στη νόθευση του αποτελέσματος της εξεταστικής διαδικασίας για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Τι έλεγε στους πελάτες ο 70χρονος «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος εγκέφαλος της οργάνωσης εγγυόταν στους «πελάτες» ότι η μέθοδος που χρησιμοποιούσε θα είχε σίγουρα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι πιλότοι ενημερώνονταν τηλεφωνικά για τη διαδικασία και αφού προμηθεύονταν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, προχωρούσαν σε πρόβα για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Με την κρυμμένη μικροκάμερα έδιναν εικόνα από το τάμπλετ της εξέτασης και ο 70χρονος τους υπαγόρευε τις απαντήσεις. Το μέσο κόστος για τη συγκεκριμένη διαδικασία έφτανε τις 7.800 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι πιλότοι που είχαν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, μπορούσαν πληρώνοντας 25.000 ευρώ, να αποκτήσουν την άδεια ακόμα και δίνοντας λάθος απαντήσεις στην εξέταση. Με άγνωστο τρόπο, ο 70χρονος με τους δύο συνεργούς του, είχε βρει τρόπο να παρακάμπτει το σύστημα της ηλεκτρονικής εξέτασης και τους επιτηρητές δίνοντας στους «πελάτες» του το απαραίτητο ποσοστό επιτυχίας του 75%, το οποίο τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην πρακτική εξέταση.

Το... dress code των υποψηφίων και το λεξιλόγιο της συμμορίας

Ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Ακολούθως, κατά την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης, ο ίδιος κατεύθυνε τον εξεταζόμενο ως προς το σημείο που έπρεπε να σταθεί και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγραφούν οι οπτικοακουστικές συσκευές.