Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας από αυτά του κορωνοϊού

Ελλάδα
Ερώτημα σχετικά με τις αλλεργίες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο ειδικά αυτή την περίοδο, και τα συμπτώματά τους σε σχέση με εκείνα του κορωνοϊού, δέχτηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Επίσης έκανε αναφορά και στο εμβόλιο κατά της φυματίωσης και στο ενδεχόμενο αυτό να προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Για τις αλλεργίες

Ως προς τις αλλεργίες, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σημαντικό θέμα, αφορά την εμφάνιση των αλλεργιών αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μιας κατάστασης που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα.

Δεν μοιάζουν όλα, κάποια μοιάζουν, κάποια δεν μοιάζουν. Και φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, είναι αρκετό το ποσοστό, υπολογίζεται νομίζω περίπου γύρω στο 20% στην Πατρίδα μας, των ασθενών που έχουν αυτές τις εποχικές αλλεργίες, έχουν και άσθμα, για το οποίο μπορεί να παίρνουν φάρμακα, και να έχουν μια συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Το σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον, να ξέρουν τα συμπτώματα και πώς διαφοροποιούνται αυτά από τη νόσο. Το χαρακτηριστικό των αλλεργιών, παρά το γεγονός ότι έχουμε και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορωνοϊού, είναι το φτάρνισμα και τα κόκκινα μάτια. Και μέσα σε αυτό το πάνελ των συμπτωμάτων της αλλεργίας, είναι και να τρέχει η μύτη σου».

«Άρα το να τρέχει η μύτη σου, το φτάρνισμα, τα μάτια σου να είναι κόκκινα και να έχεις φαγούρα, αυτά είναι τα 4 σημαντικά σημεία που καθορίζουν, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση μιας αλλεργίας.

Και φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ειδικά για τις αλλεργίες, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει λοιπόν μια προσοχή εδώ, στο να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα και αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά το γιατρό του, γιατί αν χρειαστεί θα πρέπει να ελεγχθεί.

Ο πυρετός, για παράδειγμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες, η κόπωση που καμιά φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, είναι κάτι το οποίο θέλει χρόνο, δεν είναι αυτή η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο ιός», είπε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε:

«Το σίγουρο που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που έχουν αλλεργία, και είναι πάρα πολλοί, είναι να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού τους, να είναι σε παρακολούθηση με το γιατρό τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Έχω μιλήσει με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους για αυτό το θέμα και όλοι μου είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, την αγωγή τους, να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και αν χρειαστεί έλεγχος, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Είναι μια σημαντική κατάσταση, θα την ξεπεράσουμε και αυτή σιγά-σιγά, μαζί με την όλη προσπάθεια που κάνουμε για τον κορωνοϊό, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας».

Η αναφορά στο εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στο εμβόλιο κατά της φυματίωσης και το κατά πόσο αυτό προστατεύει από τον κορωνοϊό. «Δύο εμβόλια, το BCG της φυματιώσεως και το εμβόλιο της ιλαράς, έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες – το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες – ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά.

Δηλαδή, χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG ή την ιλαρά, το MMR, φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε:

«Υπάρχουν τουλάχιστον 15 με 20 διαφορετικούς λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι το BCG, το εμβόλιο της φυματίωσης, συγκεκριμένα ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας, εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχουν βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του εμβολίου BCG προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς τα μικρά παιδάκια γενικότερα, στις μελέτες που έχουν γίνει».

«Και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες μελέτες σε κάποιες χώρες του κόσμου όπου δίνεται το εμβόλιο το BCG, σαν μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος.

Μάλιστα, οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι συνάδελφοι από την Ολλανδία, τους οποίους παρακολουθούμε πολύ στενά, είναι εκλεκτοί συνάδελφοι. Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα, είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα.

Μπορεί όντως να υπάρχει μια βάση σε αυτό που λέει ο δημοσιογράφος και για αυτό δοκιμάζεται και συστήνεται από κάποιους επιφανείς λοιμωξιολόγους.

Δεν ξέρουμε αν η επιδημιολογική συσχέτιση είναι βιολογική και θα περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει σε αυτό. Μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες πριν να έχουν κάποια περισσότερα δεδομένα για το θέμα των εμβολίων», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυτιλήνη: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από άγριο ξυλοδαρμό από δύο 16χρονους

Συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος, δύο 16χρονοι, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, σε ένα νέο περιστατικό βίας ...

Φόρτωση άρθρων...