Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το διεθνές «βραχυκύκλωμα» με τη βλάβη της Microsoft - Τι προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακάουτ

Ελλάδα

Μία αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοπροστασίας Crowdstrike είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και πολλές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η αμερικανική Crowdstrike είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως και η βασική λύση που προσφέρει, αφορά την κυβερνοπροστασία συσκευών όπως είναι υπολογιστές, servers αλλά και τα τερματικά που χρησιμοποιούνται από αεροπορικές εταιρείες.

Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται μεγάλες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους και από ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός είναι αεροπορικές εταιρείες και γι’ αυτό τα μεγαλύτερα ζητήματα έχουν σημειωθεί στα αεροδρόμια.

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το διεθνές «ψηφιακό black out»

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Crowdstrike Falcon δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά υπάρχουν αρκετές δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που το χρησιμοποιούν. Οπότε δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν προβλήματα μέσα στις επόμενες ώρες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας πέραν των αεροπορικών πτήσεων.

Εκτιμάται, όμως, ότι η ζημιά θα είναι σχετικά περιορισμένη εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που μία επιχείρηση χρησιμοποιεί ή συνεργάζεται με εταιρεία στο εξωτερικό που έχει επηρεαστεί και δεν έχει ολοκληρώσει την επιδιόρθωση του προβλήματος.

«Στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως διευκρίνισε, στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα, και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα. Σε ό,τι αφορά τους απλούς χρήστες των Windows, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».

Δεν νομίζω ότι το περιστατικό αυτό έχει σχέση με την επίθεση στο Κτηματολόγιο και για την επίθεση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακολουθείται πρωτόκολλο σταδιακής επαναφοράς του συνόλου του συστήματος, είναι εν εξελίξει η διαδικασία θα έχουμε επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται πως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Aegean: Τα προβλήματα στη Microsoft δεν έχουν επηρεάσει τη λειτουργία μας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λειτουργεί σήμερα η αεροπορική εταιρεία Aegean παρά τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν παγκοσμίως στα λειτουργικά συστήματα της Microsoft.

H Aegean σημειώνει πως τα προβλήματα σε συστήματα πληροφορικής της Microsoft που επηρέασαν και εταιρείες του κλάδου αερομεταφορών δεν προκάλεσαν σημαντικά θέματα στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, «η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις της SKY Express, χωρίς να έχει επηρεαστεί η επιχειρησιακή της λειτουργία από το black out στη Microsoft, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η SKY express, με αφορμή τα δημοσιεύματα εγχώριου και διεθνούς Τύπου αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αεροπορικές εταιρείες λόγω προβλήματος σε πάροχο συστήματος, ενημερώνει το επιβατικό της κοινό ότι οι πτήσεις της πραγματοποιούνται κανονικά, και η επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας δεν έχει επηρεαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω του παγκόσμιου black out

Πρόβλημα σε οκτώ πτήσεις καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου λόγω του παγκόσμιου black out των συστημάτων της Microsoft.

Τα αεροπλάνα ήρθαν στο Ηράκλειο, προσγειώθηκαν αλλά δεν μπορούν να φύγουν καθώς οι πτήσεις είναι ενταγμένες στο σύστημα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Όπως είπε στο Cretalive, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας γίνεται χειροκίνητα η διευθέτηση των πτήσεων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ωστόσο επειδή είναι δεκάδες οι πτήσεις που έρχονται, προκαλείται μια γενικότερη πίεση στο σύστημα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κύκλωμα απάτης κατά ΕΟΠΠΥ: Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων

Ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας σε βάρος των 17 συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικών συνταγογ...

Φόρτωση άρθρων...