Ο βαθύς ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας. Υπάρχουν απλές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας προκειμένου να πετύχουμε ένα βαθύ ύπνο.

Αν υπάρχει κάτι που συνηθίζουμε ως ενήλικες, είναι να παραπονιόμαστε για το πόσο κουρασμένοι είμαστε και για το πόσο λίγο κοιμόμαστε. Δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα και με τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία της YouGov, ότι λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) των ενηλίκων λέει ότι κοιμάται τις συνιστώμενες 7 ώρες κάθε βράδυ.

Ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να είμαστε ένοχοι που προσπαθούμε να ανακτήσουμε μερικές ώρες ύπνου το μεσημέρι ή με ένα γρήγορο ύπνο 30 λεπτών στον καναπέ μετά τη δουλειά, πιθανότατα εξακολουθούμε να στερούμαστε τον βαθύ ύπνο. 

Αυτό το γεγονός είναι ανησυχητικό καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς του «The Sleep Foundation», η έλλειψη βαθέως ύπνου μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες, να σας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις και να σας θέσει σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Οι ειδικοί του «Health» αναφέρουν: «Ο ακριβής αριθμός του χρόνου που ένα άτομο περνάει σε βαθύ ύπνο θα ποικίλλει. Στην ουσία, θα περάσετε συνολικά περίπου το 25% της νύχτας σας σε φάση βαθέως ύπνου. Μπορείτε να υπολογίσετε τον χρόνο που περνάτε σε βαθύ ύπνο σημειώνοντας πόσο ύπνο κοιμάστε συνήθως κάθε βράδυ και διαθέτοντας το 25% αυτού του συνόλου στον βαθύ ύπνο. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που κοιμάται 8 ώρες θα περάσει περίπου 120 λεπτά σε βαθύ ύπνο».

Εάν δεν κοιμάστε τις συνιστώμενες ώρες, σίγουρα δεν επωφελείστε αρκετά από τον βαθύ ύπνο. Το «Health» αποκαλύπτει επίσης ότι κάθε δεκαετία της ζωής ενός ενήλικα, ο βαθύς ύπνος μειώνεται κατά 2%, ενώ για πολλούς ανθρώπους άνω των 60 ετών, ο βαθύς ύπνος είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτος.

Πώς να εξασφαλίσετε περισσότερο βαθύ ύπνο

Το Sleep Foundation συνιστά τα ακόλουθα βήματα για να διασφαλίσετε ότι θα εγκατασταθείτε σε βαθύ ύπνο:

  • Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ τις ώρες πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο

Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον ύπνο σας μακροπρόθεσμα, μιλήστε με τον γιατρό σας.