Τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένονται και στη χώρα μας, τις επόμενες εβδομάδες, ως δύο ακόμη «όπλα» κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, το εμβόλιο παραμένει ακόμη το βασικό, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα διευκρίνισε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα».
«Δυστυχώς», όπως τόνισε, «δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα. Έτσι, πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία ».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εξήγισε: «Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα το κάνουν, η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα».
Επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε με νόημα: «Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».
EMA: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της Merck στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά του Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο EMA προσπαθεί επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.
«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.
«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συστήσουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να μπορούν να διαθέτουν αυτό το νέο χάπι που χορηγείται δια του στόματος σε περιπτώσειες έκτακτης ανάγκης, πριν από την έγκρισή του», συμπλήρωσε ο Καβαλέρι.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή με έδρα της το Άμστερνταμ δεν έχει την εξουσία να λάβει μια κεντρική απόφαση σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορεί να συστήσει μόνο κράτη μεμονωμένα, εξήγησε.
Τι είναι και πόσο βοηθά το χάπι της Merck
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι του Covid-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.
Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευθούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαρομαρτούντα νοσήματα και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας.
Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης, που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.
Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.
Βρετανία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το χάπι της Merck
Η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.
Αυτά είναι τα πρώτα δισκία κατά του Covid που διατίθενται στην αγορά. Η θεραπεία αυτή μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή της Merck. Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.