Η δίωξη κατά του περιοδικού «Athens Review of Books» έχει ορισμένες παράπλευρες και σημαντικές επιπτώσεις τις οποίες θα ήθελα να επισημάνω.
Του Γιώργου Β. Δερτιλή*
Ο εύθικτος διώκτης είναι υπουργός Εξωτερικών αλλά δεν σκέφθηκε ότι η συμπεριφορά του θα εξέθετε διεθνώς τη χώρα.
Οι επικρίσεις σε διεθνούς φήμης εφημερίδες ήδη πληθαίνουν. Υποψιάζομαι την πρώτη του αντίδραση: όχι να δικαιολογηθεί και να συμμαζευτεί, αλλά μάλλον να καταδιώξει και τους ξένους δημοσιογράφους. Αραγε θα προτιμήσει την ελληνική Δικαιοσύνη, ελπίζοντας ότι θα ξαναβρεί ευήκοους δικαστές;
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν σκέφθηκε ακόμη ότι η συμπεριφορά του θα εξέθετε την ελληνική Δικαιοσύνη (εκτός αν το σκέφθηκε και του άρεσε η ιδέα).
Δυστυχώς, στη χώρα μας η Δικαιοσύνη επικρίνεται συχνά γενικώς, αορίστως και αδίκως - ενώ επί δεκαετίες τώρα λειτουργεί αξιοπρεπώς παρά τα πενιχρά μέσα που της διαθέτει η εκάστοτε κυβέρνηση.
Απλώς υπάρχουν και εδώ μέτριοι δικαστές, όπως υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ερχομαι τώρα στη σημαντικότερη πλευρά του θέματος. Η δίωξη κατά του περιοδικού είναι, πιστεύω, σημαντικό τμήμα μιας προσχεδιασμένης πολιτικής. Είναι σχέδιο χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κατάργησης του Κράτους Δικαίου και πορείας προς μια δήθεν κοινοβουλευτική δημοκρατία η οποία ουσιαστικά θα είναι μια συγκεκαλυμμένη δικτατορία.
Στην προσπάθεια αυτή, μάλιστα, δεν θα μπορέσει να αντιταχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση αφαιρώντας από την Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου.
Για να το αφαιρέσει, απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών-μελών. Η Ευρώπη ναι μεν απειλεί την πολωνική κυβέρνηση, αλλά εκείνη κωφεύει, ελπίζοντας στο βέτο του επίδοξου ημι-δικτάτορα της Ουγγαρίας. Και η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει, προφανώς, ότι σύντομα θα έχει στην τσέπη δύο βέτο, ένα πολωνικό και ένα ουγγρικό.
Προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αποκάλυψαν και οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με άτομο φυλακισμένο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Το είπε άλλωστε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, χαμογελώντας χαριεντιζόμενος, «υπάρχουν και άλλα μονοπάτια», για να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως απαξίωσε να διευκρινίσει ποια «μονοπάτια» θα ακολουθήσει.
Σκεφθείτε τώρα και τον Ερντογάν να σχεδιάζει νέο Αττίλα με αφορμή την οποιαδήποτε νέα πρόκληση του αντιπροέδρου μας, και θα έχετε πλήρη εικόνα σεναρίου με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Γιατί όχι;
Ο κύριος Αντιπρόεδρος και από ακρισία πάσχει, και πατριώτης είναι, και με τη Δικαιοσύνη δεν τα βρίσκει, και με το υπουργείο Αμυνας τα πηγαίνει καλά, και κάπου έχει ακούσει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
*Ο κ. Γιώργος Β. Δερτιλής είναι καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales