Την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε: «Το έργο θα συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αφού θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η επίτευξή αυτού του στόχου είναι σημαντική για την περεταίρω επιτάχυνσή της ευημερίας των πολιτών της χώρας, γιατί βασικός σκοπός είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η Κύπρος ενέκρινε τη διάθεση 25 εκατ. ανά έτος επί 5 χρόνια

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε πως η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση ποσού 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων την κατασκευαστική περίοδο δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2029 ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων των ρύπων.

Η συμφωνία όπως είχε γίνει γνωστή έως σήμερα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης για την περίοδο κατασκευής ύψους 125 εκατ. ευρώ έως το 2030 από το Ταμείο Ρύπων, εγγυημένη απόδοση 8,3% για το έργο για 17 χρόνια και καταμερισμό 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.