Eντολή να «γράφουν» τους παραβάτες στο κέντρο της Αθήνας έχουν λάβει οι δημοτική αστυνομικοί, όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Ενδεικτικά, η δημοτική αστυνομία τους τελευταίους δυο μήνες κατέγραψε σχεδόν 92 χιλιάδες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Στην κορυφή της… αδιαφορίας βρέθηκαν περισσότεροι από επτακόσιοι οδηγοί οχημάτων οι οποίοι στάθμευσαν μπροστά σε ράμπες ΑΜΕΑ, αποκλείοντας την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες και γονείς με μωρά σε καρότσι. Χιλιάδες δίκυκλα εντοπίστηκαν παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια ή διέρχονταν παράνομα από την Ερμού, την Αποστόλου Παύλου και άλλους πεζόδρομους.
«Η ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα ζωής στην πόλη. Η Αθήνα είχε μείνει εδώ και πολλά χρόνια πίσω στο θέμα της προσβασιμότητας, μετατρέποντας τη μετακίνηση των πολιτών στο κέντρο και τις γειτονιές σε “Γολγοθά”. Ως δημοτική αρχή, ακολουθούμε μία στρατηγική που κινείται σε δύο άξονες: Ο ένας είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στην πόλη και ο δεύτερος είναι η λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του δημόσιου χώρου και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
«Για να αλλάξει, ωστόσο, ριζικά αυτή η εικόνα και να ζούμε σε ένα περιβάλλον φιλόξενο για όλους, σίγουρα δεν αρκούν μόνο οι δικές μας παρεμβάσεις. Θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι αυτονόητος ο σεβασμός όλων μας απέναντι στον δημόσιο χώρο και στις ανάγκες των συμπολιτών μας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ποιες ήταν οι πιο συχνές παραβάσεις
Η δημοτική αστυνομία από την 1/5 έως τις 7/7 2022 κατέγραψε 91.703 παραβάσεις για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αναλυτικά,
*754 είχαν παρκάρει μπροστά ή πάνω σε ράμπες ΑΜΕΑ
*3.419 πινακίδες οχημάτων αφαιρέθηκαν λόγω παράνομης στάθμευσης
*11.379 κλίσεις κόπηκαν σε δίκυκλα
-600 για διελεύσεις δίκυκλων μέσα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας
-7.740 σε δίκυκλα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια
-1.616 σε δίκυκλα σε πεζόδρομους
Η δημοτική αστυνομία μαζί με την τροχαία προχώρησαν σε 106 απομακρύνσεις με γερανό. Όμως, οι έλεγχοι και η απόδοση προστίμων επεκτείνονται και στην εστίαση αφού τουλάχιστον 160 καταστήματα σε 291 ελέγχους βρέθηκαν να έχουν τη μουσική πάνω από τα 80 ντεσιμπέλ. Μέχρι στιγμής 26 καταστήματα έχουν σφραγιστεί με τα πρωτεία να κρατάει το Γκάζι. Άλλα 140 καταστήματα δέχτηκαν μηνύσεις.
Το ίδιο διάστημα, οι άνθρωποι της Δημοτικής Αστυνομίας έκαναν 1.450 ελέγχους για παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Σε 55 περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν άρσεις εξοπλισμού καθώς τα καταστήματα παρανομούσαν. Μάλιστα, σε 8 καταστήματα αφαιρέθηκαν οι άδειες κοινόχρηστου χώρου για έξι μήνες, όπως προβλέπεται από το νόμο. «Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους που κάνουμε σε όλα τα πεδία των αρμοδιοτήτων μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και κοινόχρηστων χώρων, Βασίλης Κορομάντζος και συνέχισε: «Έχουμε ζητήσει προσλήψεις. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη δημοτική αστυνομία. Κάποτε, η δημοτική αστυνομία είχε 1.150 άτομα και σήμερα έχει 420 αλλά παρ’όλα αυτά συνεχίζουμε να κάνουμε την προσπάθειά μας. Ιδιαίτερη έμφαση το καλοκαίρι δίνουμε στις ηχορυπάνσεις και στην απελευθέρωση κοινόχρηστου χώρου από καταλήψεις ή και από μηχανάκια σε πεζοδρόμια κυρίως και σε τραπεζοκαθίσματα».
Πλέον, ο Δήμος Αθηναίων σε όλα τα έργα αστικών αναπλάσεων εφαρμόζει αυστηρές προδιαγραφές για ράμπες, διαγραμμίσεις και οδηγούς όδευσης για τα άτομα με αναπηρίες. Επίσης, το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν τέσσερις προσβάσιμες διαδρομές για άτομα με προβλήματα όρασης και άλλες τέσσερις για άτομα με κινητική αναπηρία (https://accessibleroutes.thisisathens.org). Σε διάφορα σημεία της πόλης, τοποθετήθηκαν πάνω από 830 αισθητήρες σε ράμπες οι οποίοι ειδοποιούν τη δημοτική αστυνομία για να επιβάλλει αμέσως τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε περισσότερες γειτονιές της Αθήνας.