Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024

Πρωτοπορεί στην καινοτομία η βιομηχανία τροφίμων

Ελλάδα
Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία στο σύνολό της παλεύει να σταθεί όρθια σε μια νέα εποχή, ο τομέας των ειδών διατροφής αποτελεί παράδειγμα προ μίμηση.

«Έρευνα και Καινοτομία: Πυλώνες Ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων» ήταν το θέμα της ημερίδας. Το δε περιεχόμενό της υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό, γιατί έφερε στο προσκήνιο το αθόρυβο έργο που γίνεται στους κόλπους ενός κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει 5 δισ. ευρώ εξαγωγές και 330.000 θέσεις εργασίας. Υπήρξε δε και ο μοναδικός τομέας της παραγωγικής Ελλάδας,που στα χρόνια της κρίσης όχι μόνον κράτησε το κεφάλι του έξω από το νερό, αλλά σημείωσε και κάποιους πόντους ανάπτυξης.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«….Και αυτό», όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ευάγγελος Καλούσης «οφείλεται τόσο στην προσπάθεια για περισσότερη εξωστρέφεια που έκαναν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και στη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, μέσω των οποίων προωθείται η καινοτομία…».

Μιλώντας επίσης στην εκδήλωση που προαναφέρουμε και στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα ο κ. Ευαγγ. Καλούσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στη βιομηχανία και την πανεπιστημιακή ερευνητική κοινότητα, με τη στήριξη της Πολιτείας, είναι αποφασιστική για την πρόοδο και προσαρμογή της οικονομίας στη σημερινή εποχή.

«…Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων δραστηριοποιείται μέσα σ’ ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ως εκ τούτου καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε νέα δεδομένα, προκλήσεις και απαιτήσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις προκλήσεις που μας περιβάλλον έτσι, οφείλουμε να τις δούμε ως ευκαιρίες και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε ο κλάδος μας να παραμείνει κορυφαίος πυλώνας της εγχώριας οικονομίας. Ασφαλώς δε, έτσι θα διατηρηθεί και η σημαντική θέση που κατέχουν τα τρόφιμα στην καθημερινή ζωή και αντίληψη του κόσμου…», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

Εν μέρει δε, τα λεγόμενά του τα επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία με απίστευτη θέρμη τόνισε ότι «…η στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της γενικότερης, φιλικής προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις, πολιτικής της…» και υπογράμμισε: «…Στα τρόφιμα όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι επίκεινται τεκτονικές αλλαγές την επόμενη 10ετία.

Οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, ενός ισχυρού, δυναμικού, ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής μεταποίησης. Χρειάζεται βεβαίως να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, όπως είναι ο μοναδικός θησαυρός της βιοποικιλότητας με 6.700 είδη, εκ των οποίων το 22% υπάρχει μόνο στη χώρα μας και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και κυρίως το μυαλό μας ώστε να προσαρμοζόμαστε στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες διεθνώς….».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνας (ΙΟΒΕ), αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει για τις συνολικές προοπτικές ανάπτυξής της η μεταποίησης λόγω και των ισχυρών διασυνδέσεών της με άλλους κλάδους.

«…Τα τρόφιμα και ποτά εμφανίζουν μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 47% από το 2010 έως το 2018 και η περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου θα έχει ευνοϊκή επίδραση στο σύνολο του εμπορικού ισοζυγίου και του ΑΕΠ…», τόνισε ο κ.Ν. Βέττας, υπογραμμίζοντας έτσι και τον ρόλο της εξωστρέφειας.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπ. Κίντζιος, τόνισε «…την αναγκαιότητα δημιουργίας νέας μορφής δομών μέσα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίες θα αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία τόσο για τα Ιδρύματα όσο και για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, μέσα από τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου φιλικού προς επενδύσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης από εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και μονάδες συμπαραγωγής νέων προϊόντων και πρωτοτύπων…».
Για τη συνεργασία του ΣΕΒΤ με την Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα έκανε λόγο η κυρία Βάσω Παπαδημητρίου, γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, η οποία και προωθεί πολλές πρωτοβουλίες με καινοτόμο χαρακτήρα στον Κλάδο των ειδών διατροφής.

«…Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας», είπε η κυρία Β. Παπαδημητρίου, «…προωθούμε τη συνεργασία και σύνδεση της βιομηχανίας με την ερευνητική κοινότητα και συμμετέχουμε σε σημαντικές συζητήσεις για τη σχεδίαση πολιτικής σε θέματα καινοτομίας και έρευνας. Σημειώνουμε επίσης ότι ο ΣΕΒΤ δραστηριοποιείται και σε θέματα κυκλικής οικονομίας, με σημαία του τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα στα προϊόντα του κλάδου. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, δημιούργησε βάση δεδομένων για την περιβαλλοντική νομοθεσία και ενίσχυσε τη συνεργασία του με την Τράπεζα Τροφίμων.

Με βάση λοιπόν αυτήν που προηγούνται, μπορούμε να πούμε ότι η βιομηχανία ειδών διατροφής στη χώρα μας αποτελεί φυτώριο καινοτομίας, γεγονός που κάθε χρόνο μεταφράζεται και σε νέα προιόντα. Και από αυτά τα τελευταία δε, ορισμένα είναι αποτέλεσμα του διαγωνισμού Ecotrophelia, ο οποίος συνδέει τη νέα γενικά φοιτητών που κάνουν έρευνα με τον ΣΕΒΤ.…».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα - Μέχρι πότε θα γίνονται οι αιτήσεις

Έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 16:00 θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιδόματος Παιδιού-Α21, ενόψει της πληρωμής της 6ης δόσης του επιδόματος στις 30 Νοεμβρίου...

Φόρτωση άρθρων...