Χαμένοι είναι οι δικαιούχοι νέων συντάξεων χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 καθώς τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Εφόσον είναι 52 οι χήρες/οι θα παίρνουν τη σύνταξη για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67.

Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών). Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων ενώ μικρότερη σύνταξη θα παίρνει ο επιζών σύζυγος αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι μεγαλύτερη των 10 ετών.

Οι μειώσεις δε σταματούν εδώ. Οι καταβαλλόμενες αλλά και οι νέες συντάξεις χηρείας έχουν ήδη υποστεί έξτρα περικοπή εξαιτίας της παρακράτησης 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης , η οποία υπολογίζεται πλέον στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων , ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Μέχρι σήμερα η/ο χήρα(ος) μπορούσε να επιλέξει σε ποια από τις δύο συντάξεις θα υπολογιζόταν η παρακράτηση. Προφανώς το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη.

Διαπιστώνοντας ότι χάνεται ένα μέρος (έστω και μικρό) των εσόδων από τις πολλαπλές παρακρατήσεις, το υπουργείο εργασίας αποφάσισε υψηλότερη παρακράτηση .

Έτσι, από την εφαρμογή του νόμου 590.526 χήρες /οι είδαν μεγαλύτερη απώλεια στο καθαρό τους εισόδημα.

Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα.

Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού η παρακράτηση υπολογίζεται στο άθροισμα, στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση ανέρχεται στα 120 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάζεται.