Τρίτη
01 Οκτωβρίου 2024

Ψάρι παράγει 300 εκατ. αβγά αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση

Viral

Ένα ψάρι κινδυνεύει με εξαφάνιση παρόλο που παράγει 300 εκατομμύρια αυγά σε κάθε αναπαραγωγικό κύκλο.
Το Mola mola είναι ένα από τα βαρύτερα οστεώδη ψάρια στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι στα αγγλικά το όνομα του είναι sunfish (ηλιόψαρο) στην Ελλάδα το ονομάζουμε φεγγαρόψαρο του ωκεανού. 

Το mola mola βρέθηκε να έχει έως και 300 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες του ταυτόχρονα. Ωστόσο, επειδή τα αυγά γονιμοποιούνται έξω από το σώμα του θηλυκού, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα αυγά γίνονται βιώσιμοι απόγονοι. Μόλις απελευθερωθούν τα αυγά στον ωκεανό, δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα αβγά του Mola Mola της και δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουμε το καθένα μέσω της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης σε μωρό ψάρι.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των φεγγαρόψαρων στον ωκεανό, καταγράφονται ως ευάλωτα είδη στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως αποτέλεσμα αλίευσης χωρίς να αποτελούν αυτά τα θηράματα αλλά καταλήγουν στα δίχτυα των αλιέων. Είναι δηλαδή διαπιστωμένο ότι τα 300 εκατομμύρια αυγά του Mola Mola δεν μετατρέπονται σε μεγάλο ποσοστό σε μωρά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H Γη είχε δακτύλιους πριν από 466 εκατ. χρόνια

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Γη είχε δακτύλιους πριν από 466 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με νέα έρευνα, πριν από 466 εκατομμύρια χρόνια η Γη είχε έναν δακτύλιο, όπως ο πλανήτης Κρ...

Φόρτωση άρθρων...