Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Πύρινο αλαλούμ σε όλη τη χώρα – Γιατί τρέχουμε πίσω από τις φλόγες

Τα οικόπεδα- μπαρουταποθήκες και το άλλο άκρο με το… «ξύρισμα» κάθε είδους πράσινου υπό τον φόβο των Ιουδαίων. Τέλος διορίας για τους ιδιοκτήτες στις 30 Ιουνίου.

Σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς καλούνται να προχωρήσουν με την μελέτη πυροπροστασίας για τα ακίνητά τους. Μια  διαδικασία η οποία είναι αχαρτογράφητη και απαιτεί πολλά χρήματα… Και όλα αυτά την ώρα που έσκασε η πρώτη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης- Κορωπίου. Το πρώτο καμπανάκι μέχρι το επόμενο. Και ως συνήθως θα τρέχουμε πίσω από τις φλόγες…

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Την ίδια ώρα με πυρετώδεις ρυθμούς «τρέχουν» τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αλλά και τις διαδικασίες λήψης των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Μετά και τη νέα παράταση της προθεσμίας (21 Ιουνίου για τα κτίσματα κοντά και μέσα σε δάση και 30 Ιουνίου για τους καθαρισμούς οικοπέδων), αλλά και τις προειδοποιήσεις για ένα «δύσκολο καλοκαίρι» σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, οι ιδιοκτήτες, πολλές φορές υπό το φόβο των προστίμων το… παρακάνουν, ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους για να μην ασχοληθούν ξανά αργότερα με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.  
Ενδεικτικά, στην Αττική αυτό αφορά σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε περιοχές πέριξ του δάσους της Πάρνηθας και της Πεντέλης, ενώ η ρύθμιση αφορά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο «Lykavitos.gr» έκανε αυτοψία στο Ντράφι, στη Διώνη και στην Πεντέλη. Ρέματα ακαθάριστα, οικόπεδα παρατημένα που μοιάζουν με… ζούγκλα και όλα αυτά σε πολύπαθες περιοχές που έχουν βιώσει τον πύρινο εφιάλτη πoλλάκις. Αυτό που καταγγέλλουν όλοι είναι ότι το κράτος πετά την μπάλα στην εξέδρα περιμένοντας τους πολίτες να «καθαρίσουν»… αφού τους καεί πρώτα η… τσέπη!

Πύρινο αλαλούμ και ο κίνδυνος στο κόκκινο

Δεν έχουν οριστεί αρμόδιες επιτροπές

Η μελέτη πυροπροστασίας θα πρέπει να γίνει από δασολόγους, μηχανικούς και άλλες επιστημονικές κατηγορίες, όμως είναι απολύτως ασαφές για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αν εκτός από το κόστος που θα πρέπει να καταβάλουν για την σύνταξη της έκθεσης και το οποίο κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ, θα πρέπει να εφαρμόσουν και τα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν τις κατοικίες και τα κτίριά τους πυράντοχα, που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνες. Είναι επίσης αδιευκρίνιστο αν για παράδειγμα θεωρείται δασική κάποια έκταση που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική «χαλέπιο πεύκη», δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας πεύκα από τα οποία περιτριγυρίζονται πολλές αστικές περιοχές. 

Το κόστος και η διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, εάν εξαιρέσει κανείς την αμοιβή του τεχνικού επιστήμονα (με μέσο κόστος τα 400 με 500 ευρώ) και τις εργασίες κοπής βλάστησης και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Προς ώρας, οι τεχνικές εκθέσεις και δηλώσεις συμμόρφωσης κατατίθενται στους οικείους δήμους, καθώς η σχετική πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα-κάτι το οποίο αναμένεται σύντομα. Αντίθετα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Τα πρόστιμα σε 4 κλίμακες

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα τώρα, η μη υποβολή του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 0,10 ευρώ ανά τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα, 0,20 ευρώ ανά τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας, 0,30 ευρώ ανά τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας και 0,40 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 250 ευρώ και επιβάλλεται αφού προηγηθεί σύσταση για την τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και τη δήλωση υλοποίησης των μέτρων. Μετά τη δίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης, αν διαπιστωθεί συμμόρφωση, επιβάλλεται μόνο το πρόστιμο των 250 ευρώ. Αν οι δηλώσεις και οι εκθέσεις έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα, το πρόστιμο είναι το 50% των προβλεπόμενων προστίμων ανά τ.μ. Αν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια συμμόρφωσης, το πρόστιμο είναι 100%. Για λάθη που εντοπίζονται κατά την αυτοψία, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ αν δεν διορθωθούν εντός δίμηνου περιθωρίου. Αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.

Με τον φακό του «lykavitos.gr» σε Νταού Πεντέλης, Διώνη και Ντράφι

Όσο το θερμότερο ανεβαίνει στην Διώνη οι κάτοικοι κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι φοβούνται τον πύρινο εφιάλτη, αφού οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές.  Έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καθαρίσει μόνο τα δικά τους οικόπεδα αλλά και αυτά των γειτόνων τους. Ζητάνε από τις δημοτικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους, για την αποψίλωση των δημοτικών οικοπέδων και των οικοπέδων που δεν ξέρουν σε ποιον ανήκουν και αποτελούν μπαρουταποθήκες. Στην αυτοψία που καναμε στην περιοχή καταγράψαμε δεκάδες οικόπεδα- ζούγκλες, οικόπεδα παρατημένα. Αυτά άραγε τα έχει κανείς, θα τα καθαρίσει κάποιος; Ήδη οι καύσωνες έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Και είμαστε στο… «και πέντε» και ως συνήθως απροετοίμαστοι. Μετά… «κροκοδείλια δάκρυα» και στάχτες!

Πύρινο αλαλούμ και ο κίνδυνος στο κόκκινο
Πύρινο αλαλούμ και ο κίνδυνος στο κόκκινο
Πύρινο αλαλούμ και ο κίνδυνος στο κόκκινο
Πύρινο αλαλούμ και ο κίνδυνος στο κόκκινο

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλήθος κόσμου στη χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου - Φωτογραφίες

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου υποδέχθηκε σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πλήθος κόσμου, σε μια χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση, με έντονο εορταστικό χαρακτήρα. Περισσότερα...

Σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης σημειώθηκε στις 21.09 της Κυριακής. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο ...

Φόρτωση άρθρων...