Κυριακή
06 Οκτωβρίου 2024

Reuters: Τρομοκράτες του Ιράν είχαν στόχους και στην Αθήνα

Η σχεδιαζόμενη επίθεση στο εβραϊκό κέντρο και το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας ενορχηστρώθηκε από το Ιράν...

Ελλάδα

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, που βασίζεται σε δικαστικά έγγραφα, αποκαλύπτεται ότι το Ιράν σχεδίαζε να στοχεύσει ένα εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας μέσω πληρωμένων δολοφόνων. Ο Σαγιέντ Αμπάς, ένας Πακιστανός που ζούσε στο Ιράν, στρατολόγησε έναν παλιό γνωστό του στην Ελλάδα για να εκτελέσει την επίθεση. Ο Αμπάς προσέφερε αμοιβή περίπου 15.000 ευρώ για κάθε δολοφονία, ενώ μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες συζήτησαν αν θα προχωρούσαν σε εμπρησμό ή έκρηξη στην επίθεση.

Η υπόθεση εντάσσεται σε μια ευρύτερη εικόνα του «σκιώδους πολέμου» ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, όπου πληρωμένοι δολοφόνοι και μισθωμένες επιθέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στη Δύση. Οι ελληνικές αρχές αποκάλυψαν το σχέδιο και συνέλαβαν εμπλεκόμενους πριν προχωρήσει η επίθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης που παρουσίασε το Reuters, ο Σαγιέντ Αμπάς, ο οποίος φέρεται να στρατολογούσε μισθωμένους δολοφόνους για λογαριασμό του Ιράν, πίεσε τον σύνδεσμό του, Σαγιέντ Ιρτάζα Χαιντέρ, να στείλει φωτογραφίες από το εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο στεγάζει και χώρο προσευχής. Ο Αμπάς απαιτούσε να υπάρχουν αποδείξεις για τις απώλειες μετά την επίθεση, τονίζοντας ότι "μυστικές υπηρεσίες" εμπλέκονταν και ότι η δουλειά έπρεπε να γίνει χωρίς να αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Χαιντέρ και έναν ακόμη Πακιστανό, καταγγέλλοντας την εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες. Αν και ο Χαιντέρ ισχυρίζεται ότι δεν είχε σκοπό να πραγματοποιήσει την επίθεση, οι ελληνικές αρχές τον κατηγόρησαν για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Η Μοσάντ, που συνεργάστηκε στην έρευνα, ανέφερε ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός ευρύτερου δικτύου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σχολίασε την υπόθεση, ενώ ο Χαιντέρ, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους την άνοιξη του 2024, επιμένει ότι ήθελε να καθυστερήσει την επίθεση με σκοπό να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Το χτύπημα στο εστιατόριο

Ο Χαιντέρ ζήτησε τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου για να του τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο του κτιρίου, όπου στεγαζόταν το εβραϊκό κέντρο στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2022. Ο τρίτος ύποπτος κατέθεσε στον ανακριτή ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο ήταν εβραϊκό κέντρο και όταν ο Χαιντέρ του μετέφερε την πρόταση του Αμπάς να πληρωθεί για τη δολοφονία, εκείνος αρνήθηκε αμέσως.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Χαιντέρ ταξίδεψε στην Αθήνα και κατέγραψε βίντεο από το εστιατόριο και τη γύρω περιοχή, την οποία περιέγραψε ως γεμάτη καταστήματα και τουρίστες. Όταν προώθησε το υλικό στον Αμπάς, εκείνος τον επαίνεσε, λέγοντας «καλή δουλειά».

Η ελληνική αστυνομία, αφού διεξήγαγε έρευνα στο διαμέρισμα του Χαιντέρ, τον συνέλαβε για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία τον επόμενο μήνα. Κατά την κατάθεσή του μετά τη σύλληψη, ο Χαιντέρ περιέγραψε την οργάνωση στην οποία τον στρατολόγησε ο Αμπάς ως μια μεγάλη, αλλά ανώνυμη, οργάνωση με έδρα το Ιράν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρέθηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ικάριο Πέλαγος (Εικόνες)

Βρέθηκε βρετανικό υποβρύχιο τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 1943, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη μυστική αποστολή και επιθετική περιπολία στο Αιγαίο. Πρόκειται για το...

Πάτρα: Σπείρα Ρομά διέρρηξε 93 σπίτια σε τέσσερα χρόνια - Είχαν αρπάξει μετρητά, τιμαλφή και ηλεκτρικές συσκευές αξίας 280.000 ευρώ

Αιφνιδιαστική επιχείρηση πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας βάζοντας τέλος στην πολυετή δράση μιας σπείρας Ρομά, που είχαν εισβάλει σε τουλάχιστον 93 σπίτια σε περιοχές της ...

Φόρτωση άρθρων...