Για «απόλυτη απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» με την υπόθεση «offshore ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφού «ξέπλυναν» τα στελέχη τους, τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις εταιρίες τους εντός εξήντα ημερών για να ολοκληρώσουν με άνεση το δόλιο σχέδιο τους.
«Αποκαλύφθηκαν με τη δόλια ρύθμιση - πλυντήριο που ψήφισαν και επιβεβαιώθηκαν με την "τροπολογία αποφασίζουμε και διατάσουμε" που σήμερα νομοθέτησαν», αναφέρεται σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από τη Συγγρού μετά την απόφαση να αποχωρήσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση της «διορθωτικής» τροπολογίας στη Βουλή.
«Ψήφισαν το ένα και το ακραία αντίθετό το. Όμως, όταν ταυτόχρονα είσαι το ένα και το άλλο, απλώς δεν είσαι τίποτα. Είσαι μόνον η ίδια η εξαπάτηση», σχολιάζουν στη Νέα Δημοκρατία.
Σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση «μετά την γενική κοινωνική και πολιτική κατακραυγή, είναι φανερό, ότι παραδέχεται την συνειδητή εξαπάτηση των κυβερνητικών βουλευτών που την υπερψήφισαν», υποστηρίζουν. «Και τώρα για να παραστήσουν ότι διορθώνουν ένα λάθος κάνουν κάτι χειρότερο. Η υποκρισία τους είναι ολοφάνερη και η αμηχανία τους ξεκάθαρη».
Αλλά το θράσος τους είναι απύθμενο», σημειώνουν. «Αφού ξέπλυναν τα στελέχη τους, τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις εταιρίες τους εντός εξήντα ημερών για να ολοκληρώσουν με άνεση το δόλιο σχέδιο τους». Και συνεχίζουν:
«Επαναφέρουν ουσιαστικά, το πρότερο καθεστώς για τους λοιπούς υπόχρεους πόθεν έσχες, και εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες - επαναλαμβάνουμε εμφατικά - σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους. Αν και η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει offshore, διαχωρίζει, με την προτεινόμενη ρύθμιση, τους πολιτικούς από τους λοιπούς συνυπόχρεους (δικαστές κ.λπ.).
Στους δεύτερους απαγορεύει τη συμμετοχή σε εταιρείες που εδρεύουν σε κράτη μη συνεργάσιμα και με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (δηλαδή σε offshore, τον ορισμό των οποίων τάχα αγνοούσε μέχρι χθες, αλλά πολύ καλά γνωρίζει σήμερα!), επαναφέροντας δηλαδή το προηγούμενο καθεστώς, που μόλις πριν από μερικές ημέρες τροποποίησαν, ενώ για τους πρώτους, δηλαδή για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προτείνει καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή!»
«Δεν μένουν όμως εκεί», σημειώνουν οι γαλάζιοι επιτελείς. «Εισάγουν και αντίστοιχο περιορισμό και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών στελεχών, δείχνοντας την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια. Θέλουν να αποκλείσουν κάθε ικανό άνθρωπο από την εμπλοκή του με τα κοινά, γιατί πολύ απλά θέλουν πολιτικούς περιορισμένων ικανοτήτων».
Αντισυνταγματική και αντι-ενωσιακή
Εξηγούν ότι «η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από το θέατρο σκιών της Κυβέρνησης για να μη συμμετέχει στο πρωτοφανές αυτό πλυντήριο της παρέας του Μαξίμου», προβάλλοντας τους εξής λόγους:
*Πρώτον, επειδή η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική καθώς όχι μόνο δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), περιορίζοντας την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών, αλλά παράλληλα είναι αντίθετη και με το άρθρο 57 του Συντάγματος αναφορικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών.
*Δεύτερον, είναι, επίσης, προδήλως αντι-ενωσιακή, καθώς προσβάλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαικής Ένωσης και δαιμονοποεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων.
«Τι κάνει η Κυβέρνηση;», είναι το ερώτημα που θέτουν και το απαντούν οι ίδιοι: «Απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή και επεκτείνει την απαγόρευση και στα συγγενικά τους πρόσωπα. Δηλαδή, δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο κ.λπ.».
Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους παραθέτουν παραδείγματα για το τι ακριβώς προτείνει η Κυβέρνηση ως εξής:
1) Βουλευτής ή Ευρωβουλευτής, ηλικίας 65 ετών ο οποίος έχει τέκνο, δηλαδή, πρόσωπο που συνδέεται μαζί του σε πρώτο βαθμό συγγένειας, το οποίο είναι ιδρυτικό στέλεχος οποιασδήποτε εταιρείας στο εξωτερικό ή εργάζεται στο εξωτερικό και μετέχει στο κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας του εξωτερικού, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα υποστεί τις κυρώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3, ήτοι φυλάκιση μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.
2) Πρόσωπο το οποίο καταλαμβάνει θέση Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα της Βουλής ή σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και έχει τέκνο το οποίο εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία και λόγω θέσης συμμετέχει μέσω μετοχών στο κεφάλαιο της μητρικής εταιρείας, η οποία έχει έδρα στην αλλοδαπή, ανεξαρτήτως και πάλι ποσοστού, θα υποστεί και πάλι τις ανωτέρω κυρώσεις.
«Όταν ζητούμενο είναι να απαγορεύσεις στους πολιτικούς τη συμμετοχή σε offshore εταιρείες και εσύ απαγορεύεις τη συμμετοχή τους σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, δηλαδή και σε χώρες που ΔΕΝ είναι "φορολογικοί παράδεισοι" και συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, παραβιάζεις προδήλως την αρχή της αναλογικότητας και, επομένως, η προτεινόμενη τροπολογία είναι ΠΡΟΔΗΛΩΣ αντισυνταγματική, καθώς περιορίζει ουσιωδώς το δικαίωμα του "εκλέγεσθαι" και περιορίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας», επισημαίνουν και προσθέτουν:.
«Είναι σαφές από τα παραπάνω παραδείγματα ότι πρόκειται για μια έμπνευση "ολοκληρωτικού τύπου" που συναντά κανείς μόνο σε καθεστώτα που ουδεμία σχέση έχουν με τον ευρωπαικό πολιτισμό».
Υποστηρίζουν επιπλέον ότι με τη νέα τροποποίηση του άρθρου 8 του Νόμου 3213/2003, που προτείνει η κυβέρνηση περιορίζει και άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα, αλλά και θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, απαγορεύοντας πλέον τη συμμετοχή πολιτικών και άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρεία 'με έδρα στο εξωτερικό':
- Εισάγει διάκριση μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών νομικών προσώπων, έστω και του ίδιου εταιρικού τύπου, έστω και αν τα ευρωπαϊκά νομικά πρόσωπα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
- Είναι αντίθετη σε βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως:
· Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας (άρθρο 18 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. - ΣΛΕΕ)
· Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63- 66 ΣΛΕΕ)
· Η ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ)
· Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 5 της Συνθήκης της Ε.Ε. - ΣΕΕ και πρωτόκολλο Νο 2 συνημμένο στις Συνθήκες),
· Το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία (άρθρο 16 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. - ΧΘΔΕΕ).
«Είναι ξεκάθαρο ότι με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν υπηρετεί τη διαφάνεια, όχι μόνον αφήνει ανοικτή την 'αμνήστευση' των εξωχωρίων εταιρειών που ψήφισε στις 22 Μαΐου, αλλά και θέτει προσκόμματα στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν.
«Ενεργεί και πάλι υστερόβουλα, γνωρίζοντας ότι με μια υπερβολική, αντικοινοτική και άρα ανεφάρμοστη διάταξη, θα καταστήσει την απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες εντελώς ανενεργή, αυτό δηλαδή που εξαρχής επεδίωκε», συμπληρώνουν.
Η Νέα Δημοκρατία, αναφέρουν, έχει όμως λύση απόλυτη συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο, η οποία υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες πολιτικών προσώπων να καταλαμβάνει όχι μόνον τις εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα στο φορολογικό τομέα κράτη, αλλά και τις εταιρείες με έδρα σε κράτη - μη μέλη της Ε.Ε. με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
«Όλα τα άλλα κύριοι της κυβέρνησης είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν μόνο τις σκοτεινές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», αναφέρουν και καταλήγουν: «Τι θα καταφέρουν με την προτεινόμενη ρύθμιση; Σε τι αποσκοπούν; Μήπως τελικά στόχος τους είναι η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα; Μήπως τους ενοχλεί η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας;
Ποιο είναι το μήνυμα που περνάνε στην κοινωνία; Ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να έχουν μετοχές μιας ευρωπαϊκής εταιρίας, αλλά με το Νόμο που έθεσαν ήδη σε ισχύ (άρθρο 178 πολυνομοσχεδίου) και έχει αναδρομική εφαρμογή για παραβάτες πολιτικούς, οι πολιτικοί μπορούν να έχουν offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και να μην τους πειράξει κανείς».
«Επικήδειος Τσίπρα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ»
«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη - πλυντήριο στην υπόθεση "offshore ΣΥΡΙΖΑ"», σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση της «διορθωτικής» τροπολογίας για τις υπουργικές εξωχώριες εταιρίες.
«Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους», υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. «Τώρα, κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore. στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε».