Με τον ισχυρισμό πως αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κρίνει όπως και το Β Τμήμα του Δικαστηρίου ότι είναι αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, τότε θα χαθούν πολλά χρήματα για το Δημόσιο ταμείο, προσήλθε το ελληνικό Δημόσιο στη δίκη που έγινε χθες το πρωί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση.
Η κρίση της ολομέλειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, προκλήθηκε μετά την τελευταία απόφαση της 7μελούς, αυξημένου κύρους, σύνθεσης του Β' Τμήματος η οποία ουσιαστικά οδηγεί προς τη λήθη της παραγραφής τις περίφημες "λίστες" καταθετών εξωτερικού από τις οποίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν προϋπολογίσει κατά καιρούς την εισροή εσόδων πολλών δισ. ευρώ.
Η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου κρίνει, όπως και οι προηγούμενες, τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου.
Η ιδιαιτερότητα αυτή της απόφαση είναι πως έστειλε την υπόθεση στην ολομέλεια, η οποία πλέον μέσα στο καλοκαίρι θα κρίνει τελεσίδικα και χωρίς επιστροφή το θέμα.
Οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν (όπως είναι η απόφαση του Β Τμήματος) αν οι διαρκείς (με νομοθετικές ρυθμίσεις) παρατάσεις του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής, είναι αντίθετη στο σύνταγμα.
Στο ΣτΕ προσέφυγε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, καθώς ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης.
Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το από 13.12.2010 φύλλο ελέγχου φόρου για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις