Πέμπτη
03 Ιουλίου 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Χίο, Κρήτη και Κω - Απομακρύνονται κάτοικοι και τουρίστες

Ελλάδα
Tags: φωτιές

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Χίο, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στον Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης στην περιοχή Κατωφύγι Κρήτης. Αναζωπύρωση παρατηρείται σε δύσβατο σημείο στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω. Στο νησί, έπειτα από νέα ειδοποίηση μέσω του 112 βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19:00 προσπάθεια για την απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών του χωριού Καρδάμαινα. Τα λεωφορεία πηγαίνουν στα ξενοδοχεία για να απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος οδηγείται στα σχολεία της περιοχής.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Βαθύ Αυλίδος. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην Κω όπου ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις και επί του παρόντος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενισχύοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων που αποτελούνται από 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Συνδρομή υπάρχει επίσης από εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το χωριό Καρδάμαινα όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εκδηλώθηκε γύρω στις 11:50 και καίει χαμηλή βλάστηση ενώ νωρίτερα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια.

Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε τη Δευτέρα (1/7) το πρωί, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες κι εναέριες δυνάμεις. Ειδικότερα, επιχειρούν 89 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενώ συνδρομή υπάρχει από υδροφόρες. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Μήνυμα του 112 εστάλη για απομάκρυνση από την περιοχή Μετόχι Χίου προς παραλία Μετοχίου.

Σε ύφεση η φωτιά στον Δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας (1/7) σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. 

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική, όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, υπήρξε επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Φωτιά στο Κατωφύγι Κρήτης

Φωτιά εκδηλώθηκε στο Κατωφύγι του Δήμου Βιάννου Ηρακλείου στην Κρήτη, για την κατάσβεσή της επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου όσοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η επέλαση της κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολλούς κεραυνούς. Έπειτα από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετ...

Τραγωδία σε γλέντι στο Λασίθι: Πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τον μπατζανάκη του

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Κρήτης, καθώς ένας νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός έπειτα από πυροβολισμό στο Λασίθι. Πρόκειται για οικογενειακή τραγωδία με τον μπατζανάκη του θύμ...

Φόρτωση άρθρων...