Ο θάνατος ενός 48χρονου στον Πύργο από τσίμπημα αράχνης έχει προκαλέσει σοκ. Ο 48χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή που έδινε από την περασμένη Τρίτη, έπειτα από τσίμπημα καφέ αράχνης που είναι δηλητηριώδης.
Ο άτυχος άνδρας ένιωθε αφόρητους πόνους στο πόδι με αποτέλεσμα αρχικά να μεταβεί σε ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος δεν διαπίστωσε κάποιο σχετικό πρόβλημα και του ζήτησε να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο Πύργου.
Αμέσως οι γιατροί του νοσοκομείου του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Όλα τα συμπτώματα παρέπεμπαν σε δηλητηριώδες τσίμπημα.
Ο άνδρας διασωληνώθηκε και οι γιατροί του νοσοκομείου στον Πύργο έδωσαν τιτάνια μάχη να τον κρατήσουν στην ζωή. Το απόγευμα της Πέμπτης ο ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή.
«Δεν υπάρχει αντίδοτο για τσίμπημα καφέ αράχνης»
Μιλώντας στο Star, η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου είπε: «Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ.
Δυστυχώς από τις περιγραφές κι όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι».
Οι διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, δέχθηκε το τσίμπημα την ώρα που καθόταν σε παγκάκι στο Κατάκολο όπου είχε πάει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Οι δηλητηριώδεις αράχνες στην Ελλάδα
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Στη χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο είδη αράχνης που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρόκειται για τη Μεσογειακή Λοξοσκέλη (Loxosceles rufescens) και τη Μεσογειακή Μαύρη Χήρα (Latrodectus tredecimguttatus).