Οφειλές συνολικού ύψους 602.870,35 ευρώ, συμψηφίζει με ποσά που αναλογούν σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των εσόδων του από τους Κεντρικούς Αυτοτελούς Πόρους (ΚΑΠ) που προορίζονται για κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών του, ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας.

Οι οφειλές του Δήμου προς την ΔΟΥ Παλλήνης συμψηφίζονται μέχρι εξοφλήσεώς τους με μηνιαία παρακράτηση των ΚΑΠ ύψους 12.886,22 ευρώ. Το μηνιαίο παρακρατηθέν ποσό αναλογεί σε ποσοστό 5,24% επί των εσόδων του από ΚΑΠ και καθορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο συμψηφισμός των εν λόγω οφειλών ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60% από τους πρόσθετους φόρους, τόκους, πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και κάθε μορφής προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέκυψαν ή προκύπτουν από κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και νυν Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και από παραβάσεις των διατάξεων περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Αντίστοιχη δυνατότητα ευνοϊκού συμψηφισμού οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, δίνουν στους ΟΤΑ της χώρας οι διατάξεις του νόμου 4316/2014 (και συγκεκριμένα του άρθρου 79 – ΦΕΚ Α’ 270/2014).