Τη δέσμευση ότι μέχρι τα τέλη του 2022 το ταφικό μνημείο στο τύμβο Καστά θα μπορεί να γίνει επισκέψιμο από ειδικές ομάδες κοινού, αποτελούμενα από λιγοστά άτομα, επανέλαβε ο υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη νέα αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα παρουσία του γεν. γραμματέα του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Μάλιστα, η υπουργός υπογράμμισε, πως αυτές οι πρώτες επισκέψεις θα έχουν και πιλοτικό χαρακτήρα για όταν το μνημείο αποδοθεί συνολικά στο κοινό, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μικρό χώρο, χωρίς δεύτερη είσοδο - έξοδο, οπότε κρίνεται απαραίτητο να εξεταστεί πως θα γίνεται η διαχείριση του κόσμου.
Αναφερόμενη στις μέχρι σήμερα εργασίες που έχουν υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί υπογράμμισε πως «έχει γίνει υψηλής ποιότητας δουλειά η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αφανής, καθώς αφορούσε την ίδια τη βιωσιμότητα του μνημείου με την ελάφρυνση του τύμβου που αποτελούσε και το κύριο μέλημά μας. Το επόμενο στάδιο που θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού προβλέπει τα έργα συντήρησης εντός του ταφικού μνημείου, ενώ σταδιακά θα ξεκινήσει η διδακτική αναστήλωση του περιβόλου και η κατασκευή του στεγάστρου. Η φάση αυτή ολοκληρώνεται εντός του 2023. Όλες πάντως οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μενδώνη τόνισε πως η συνεχιζόμενη έρευνα στον τύμβο ανάδειξε πλήθος νέων στοιχείων για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου όσο αφορά την αρχιτεκτονική του αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, σε ερώτηση που της τέθηκε αν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Λέων της Αμφίπολης πρόκειται να τοποθετηθεί εκ νέου στην κορυφή του τύμβου η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Λεφατζή προκύπτει ότι όντος ο Λέων βρίσκονταν πάνω από το τύμβο, το αν θα μετακινηθεί ή θα κατασκευαστεί κάποιο αντίγραφό του και θα τοποθετηθεί εκεί αυτό θα το αποφασίσουν οι επιστήμονες».
Επίσης, στις δηλώσεις της η υπουργός υπογράμμισε ότι εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν και τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων πέριξ του ταφικού μνημείου, προκειμένου στη συνέχεια να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες για την πλήρη αναστήλωση και ανάδειξη του περιβόλου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Πολιτισμού στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της αρχαίας ξύλινης γέφυρας της Αμφίπολης που χρονολογείται από το 5ο αιώνα πΧ. Σημείωσε πως το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς πρόκειται για να μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής που ανασκάφθηκε πριν πολλές δεκαετίες, τοποθετήθηκε ένα στέγαστρο για να προστατευθεί το οποίο όμως δεν πληροί πλέον τις νέες σύγχρονες ανάγκες προστασίας του μνημείου. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας, τη συντήρηση των υφιστάμενων τμημάτων και την κατασκευή νέου στεγάστρου προκειμένου και αυτό το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από τον κόσμο.