Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Στο παρά πέντε δεν πωλήθηκε αρχαίος αμφορέας

Ελλάδα

Ο μελανόμορφος αμφορέας του 5ου αι π.Χ., βρισκόταν κανονικά στον κατάλογο της δημοπρασίας που έχει προγραμματίσει ο οίκος Christie’s για την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Στον ηλεκτρονικό κατάλογο της δημοπρασίας, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, σημειώνεται η φράση «το αντικείμενο αποσύρεται», καθώς στο μεταξύ αποκαλύφθηκε πως αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλείας.

Τον αμφορέα αναγνώρισε ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος ερευνητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στον αγώνα για τον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει καταφέρει να εντοπίσει κατά την τελευταία δεκαετία περίπου 1.000 αρχαία αντικείμενα ενώ έχει βάλει σκοπό της ζωής του να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την ανεπανόρθωτη ζημία που προκαλούν οι αρχαιοκάπηλοι.

Η ταυτοποίηση έγινε χάρη σε δύο φωτογραφίες που προήλθαν από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στη Φθιώτιδα το 2007. Η διεύθυνση δίωξης αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. έδρασε άμεσα, ζητώντας και πετυχαίνοντας την εξαίρεσή του από την προγραμματισμένη δημοπρασία. Τώρα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον αμφορέα, ο οποίος κατασκευάστηκε περί το 540 – 530 π.Χ. από αττικό εργαστήριο και έχει ύψος 35 εκατοστά.

Η μια πλευρά του αγγείου εικονίζει έναν γενειοφόρο πολεμιστή να φορά κοντό χιτώνα και περικνημίδες και έναν ακόλουθο να στέκεται μπροστά του, ενώ στην άλλη όψη του εικονίζεται ένας έφιππος με κοντό χιτώνα, ο οποίος κρατά δόρυ στο αριστερό χέρι του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Το Ισραήλ έπληξε εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ - Απειλές για αντίποινα

O ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο την Πέμπτη (19/9), μετά από δύο ημέρες εκρήξεων μηχανισμών που αύξησαν την ένταση στη Μέσ...

Ιταλία: Τουρίστρια χτυπήθηκε από άγαλμα στο κεφάλι και πέθανε – Ερευνάται αν το έριξαν παιδιά (βίντεο)

Ανατριχίλα προκαλεί το βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που ένα άγαλμα πέφτει και χτυπάει στο κεφάλι την 30χρονη Κιάρα Τζακόνις, προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό της, ενώ περπατ...

Φόρτωση άρθρων...