Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα

«Mάχη» νομικών επιχειρημάτων  έδωσε σήμερα ο Θεόδωρος Κασσελάκης, πατέρας του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη, δια των δικηγόρων του, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να μην καταβάλει τελικά φόρους ύψους 4.016.269 ευρώ, οι οποίοι μαζί με τις προσαυξήσεις, ξεπερνούν τα 11,1 εκατ. ευρώ, σχετικά με τη βίλα της οικογένειας στην Εκάλη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στον Θεόδωρο Κασσελάκη έχουν καταλογιστεί φόροι εισοδήματος και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 1995-2001 αναφορικά με τη διώροφη βίλα της Εκάλης, ιδιοκτήτης της οποίας εμφανιζόταν η offshore “Oswego Estates Limited”, αλλά, όπως απο καλύφθηκε από τις κρατικές ελεγκτικές φορολογικές αρχές, μέτοχος κατά 50% ήταν εκείνος και κατά 50% η σύζυγός του Ευαγγελία Κασσελάκη.

Ο Θεόδωρος Κασσελάκης προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητώντας την ανακοπή των πράξεων ταμειακής βεβαίωσης, αλλά οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν.
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Θεόδωρος Κασσελάκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του εφετειακή απόφαση. Στην εκπνοή του περασμένου Απριλίου Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η αίτηση αναίρεσης πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη. Ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία του άρθρου 115 του ΚΦΕ που αφορά το θέμα της ευθύνης των διοικούντων για τις φορολογικές υποχρεώσεις των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που διοικούν κρίθηκε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί από την 5μελή στην 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, προς οριστική κρίση.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ο Θεόδωρος Κασσελάκης μέσω των δικηγόρων του Χαράλαμπου Πελέκη και Διονύση Φιλίππου υποστήριξε ότι η offshore εταιρεία δεν έχει διαλυθεί παρά ότι στην Ελλάδα έχει αδρανοποιηθεί και οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από την λιβεριανή offshore εταιρεία η οποία είναι ενεργή και όχι από τον ίδιο.

Ωστόσο, η κυρία Ραφτοπούλου επισήμανε ότι «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».
Μάλιστα, η εισηγήτρια ανέφερε ότι «η ερμηνεία αυτή είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της στενής ερμηνείας των φορολογικών διατάξεων, καθώς υπό την αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα παρέχεται στα πρόσωπα τα οποία διοικούν και εκπροσωπούν τις αλλοδαπές, επιχειρήσεις και οργανισμούς η ευκαιρία να μεθοδεύουν την απαλλαγή τους από την ευθύνη τους για τις φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών έναντι του Δημοσίου απλώς με την παύση της υποκείμενης σε φόρο οικονομικής δραστηριότητάς τους».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Θεόδωρου Κασσελάκη υποστήριξαν ότι η offshore εταιρεία είναι ενεργή , δραστήρια και δεν προκύπτει από πουθενά η λύση της.
Σε άλλο σημείο ανέφεραν ότι η παύση της δραστηριότητας offshore στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκληφθεί ως διάλυσή της.

Παράλληλα, οι δικηγόροι προκειμένου να αναδείξουν ότι η offshore εταιρεία είναι ενεργή, επικαλέστηκαν νομοθετικές διατάξεις της εμπορικής νομοθεσίας.
Η αναφορά αυτή των δικηγόρων προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Γράβαρη, ο οποίος υπενθύμισε στους δυο δικηγόρους, ότι το Φορολογικό Δίκαιο έχει δική του αυτοτέλεια και δεν μπορεί να παραλληλιστεί με το Εμπορικό Δίκαιο ή να αντληθούν από αυτό επιχειρήματα και πρέπει να προβούν σε ειδική στόχευση στο φορολογικό δίκαιο.
Παράλληλα, οι δυο δικηγόροι τόνισαν ότι με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει παραβιαστεί η συνταγματική προστασία της επιχειρηματικής ελευθερίας και οι αποφάσεις τους είναι αντίθετες στην διάκριση των εξουσιών.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαζική δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Εξιτήριο για τον 55χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

Έπειτα από οκτώ μέρες νοσηλείας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης ο 55χρονος άνδρας που είχε υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι της Φλ...

Φόρτωση άρθρων...