Για το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που έχει αναδειχθεί ως το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους αναλύει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο κεντρικός τραπεζίτης είναι συνηθισμένος να αναλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις.
Είναι ο άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις προετοιμασίες της χώρας για να μπει στο ευρώ και, στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-14.
Με την παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει έρθει σε σύγκρουση αρκετές φορές, έγιναν μάλιστα και προσπάθεια αντικατάστασής του, η οποία όμως απέτυχε.
Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μειωμένων επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Στουρνάρας απαντά ότι ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δημιουργήθηκαν κυρίως από την ύφεση.
Πριν την κρίση αντιστοιχούσαν σε μόλις 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, τώρα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει σε 45%.
«Δεν πιστεύω σε μαγικές λύσεις. Πολλοί θα πουν ότι με την ανάκαμψη τα κόκκινα δάνεια θα εξαφανιστούν. Δεν ισχύει αυτό. Σύμφωνα με ένα αρχαίο ρητό, "συν Αθηνά και χείρα κίνει"», αναφέρει.
«Αυτή τη στιγμή, δημιουργούμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο νομοθεσίας για τη μείωση των NPEs, από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ως μια δευτερογενή αγορά NPEs.
Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν NPLs σε μη τραπεζικά ιδρύματα, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν πριν. Υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά το νομοθετικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί», σημειώνει.
Για να λυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν αρχίσει να δίδονται άδειες σε εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα δάνεια. Η μία άδεια έχει ήδη δοθεί και στην αναμονή βρίσκονται άλλες πέντε».