Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα νέα περιστατικά θανάτων από στρεπτόκοκκο, με τους επιστήμονες να εξηγούν ποια είναι τα σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς και πότε οι γονείς πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Υπενθυμίζεται ότι ένα 9χρονο κορίτσι, που βρέθηκε θετικό σε στρεπτόκοκκο κατέληξε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου είχε μεταφερθεί με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.
Στα τραγικά περιστατικά των απωλειών προστέθηκε και ο θάνατος ενός 28χρονος από τον Τύρναβο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 28χρονος είχε υποκείμενο πρόβλημα υγείας τους τελευταίους μήνες και ο στρεπτόκοκκος ήταν εκείνος που προκάλεσε τη σοβαρή λοίμωξη που υπέστη στη συνέχεια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ξεκαθάρισε πως ο στρεπτόκοκκος «είναι ένα κοινό μικρόβιο» και «γενικά δεν έχουμε πρόβλημα και να κολλήσουμε». Ωστόσο σπανίως υπάρχει μία πολύ σοβαρή και γρήγορη εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο. Η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε πάντως πως «έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση που μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε θανατηφόρο συμβάν». Αυτό προϋποθέτει, όπως εξήγησε, να φέρουμε το άτομο που πάσχει στον παθολόγο ή στον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα αυτή η λοίμωξη.
Πώς γίνεται η μετάδοση
Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε πως «κολλάμε από ένα άτομο που ήδη πάσχει, από μία επιμολυσμένη επιφάνεια, από ένα δερματικό εξάνθημα αλλά και από φορείς αυτού του στρεπτόκοκκου».
Από την πλευρά της μιλώντας στο ίδιο κανάλι η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα δήλωσε πως παρατηρούνται «αυξημένα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε τα παρελθόντα χρόνια, ωστόσο «είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».
«Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία» σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε, «σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις».
Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει γονείς και ασθενείς να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια σε νοσοκομείο
Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα, «συνήθως ο πυογόνος στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις, είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας».
Σχετικά με το πώς εκδηλώνεται αυτό εξήγησε πως τα συμπτώματα είναι «πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα, οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου». «Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη διεισδυτική νόσο η κ. Λουρίδα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, αλλά υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν άμεση βοήθεια και να πάνε στο νοσοκομείο.
Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά; «Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα, αυτό αν είμαι μεγάλο παιδί μπορεί να το εκφράσει. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση, έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση» εξήγησε, προσθέτοντας πως όλα τα παραπάνω είναι σημεία-καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πέθανε ο Έλληνας «πεταλούδας», Βαγγέλης Ρωχάμης
Αττική: Σοκάρουν δύο νέες υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων - Θύματα παιδιά 6, 9 και 12 ετών
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις