Mία μαύρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων, με τα ελλείμματα και τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις να βάζουν μεγάλο βάρος στο σύστημα, παρουσιάζουν oι εργαζόμενοι στα Ταμεία, ενώ η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή και η έλλειψη προσωπικού, φρενάρουν την όποια προσπάθεια ανασύνταξης.

Σύμφωνα με στοιχεία για το ασφαλιστικό, που έδωσαν στην δημοσιότητα τα μέλη της Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), στο πλαίσιο του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου τους, το ασφαλιστικό απειλείται από μένα έλλειμμα μαμούθ- ύψους 12 δισ. ευρώ!

Τα μεγάλα προβλήματα του Ασφαλιστικού!

• Ανεργία – ελαστικές μορφές εργασίας – αδήλωτη εργασία.

• Εισοδηματική πολιτική.

• Εισφοροδιαφυγή.

• Οικονομική αφαίμαξη των Ταμείων, από τις άτοκες καταθέσεις και το χρηματιστήριο μέχρι τα δομημένα-τοξικά ομόλογα και το PSI.

• Ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του.

• Εθελούσιες έξοδοι χωρίς κάλυψη και προγραμματισμό.

Τι φέρνει το συμπληρωματικό μνημόνιο για τα Ταμεία!

-Πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό φέρνει το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, οι οποίες αφορούν :

-Στη θεσμοθέτηση μέχρι τέλος του έτους ενιαίων κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας, χωρίς αλλαγές στο ύψος των δαπανών. Εδώ βέβαια κρατάμε «μικρά καλάθια» γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδείξει πως είναι πρώτη στις «κατεργαριές». Κατά τα πρότυπα της «σαλαμοποίησης» στη σφαγή του συνόλου των συντάξεων, όταν παρουσιάσει τη σχετική διάταξη μπορεί π.χ. να ισχυρισθεί ότι, όταν αναφέρονταν σε σταθερό ύψος δαπανών αυτό αφορούσε στις καταβαλλόμενες και όχι στις νέες αναπηρικές συντάξεις ή στις παρατάσεις των παλαιών. Οι «ενιαίοι κανόνες» επίσης, πιθανότατα θα αφορούν στην αυστηροποίηση του συνολικού πλαισίου, ξανά στο όνομα του δικαίου και της «προστασίας των αδυνάτων».

-Στη μεταφορά από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ έως το Σεπτέμβριο του 2016 όσων ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή διαθέτουν τουριστικά καταλύματα σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. (Αφορά περίπου 60000 ασφαλισμένους και αν πραγματοποιηθεί θα δουν τις εισφορές τους να τριπλασιάζονται).

-Στην κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που αφορούν σε χαμηλότερη καταβολή εισφορών περίθαλψης.

-Στον περιορισμό της έκπτωσης για περιπτώσεις εφάπαξ καταβολών που αφορούν σε αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης.

Σχετικά με την νέα μορφή του Ασφαλιστικού και την ενοποίηση των Ταμείων

«Εντύπωση όμως και μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί ο αποκλεισμός και η απαξίωση συναδέλφων υπηρεσιακών παραγόντων και η υποκατάστασή τους από στρατό «ειδικών» συμβούλων». Η ολοκλήρωση του 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έως το τέλος του 2016, στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι :

-Ένας Οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22000 νέες συντάξεις το χρόνο και καθυστέρηση που φτάνει τις 40000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία γι άλλες 150000 περίπου παλαιές αποφάσεις.

-Έως 31 Μαρτίου 2017 θα πρέπει αυτές να έχουν επανυπολογιστεί πλήρως και αντίστοιχα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017 οφείλει να έχει ολοκληρώσει οριστικά το έργο του επανυπολογισμού περίπου 380000 παλαιών αποφάσεων! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ οι καταβαλλόμενες συντάξεις φτάνουν τα 1,3 εκατ. «Είτε η Πολιτική Ηγεσία αγνοεί την πραγματικότητα, είτε σκόπιμα οδηγεί τη συγκεκριμένη διαδικασία σε αδιέξοδο», λένε οι εργαζόμενοι στα Ταμεία!