Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου το νέο κύμα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, εξαιτίας της αλλαγής στάσης της Τουρκίας που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και επεξεργάζεται σχέδιο λήψης άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση.

Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν πάλι τους 10.000 ενώ οι ροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ελληνικών αρχών. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη 169 αφίξεις μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο έφθασαν 31 άτομα, στη Χίο 60, στη Σάμο 13 και στη Λέρο 65.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, οτι η αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει στο 76% μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ενδεικτικό του συναγερμού που έχει σημάνει είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του και να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς κατά το προσεχές διήμερο, ώστε να εκτιμηθεί η διαμορφούμενη κατάσταση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Το συντονισμό της κυβερνητικής δράσης έχουν αναλάβει ο υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας, που καλούνται να εκπονήσουν σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, βέβαια, ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη καθώς οι προσφυγικές ροές είναι μεν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κινούνται εκτός ορίων.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή προσπαθώντας παράλληλα να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, που για μια ακόμη φορά δείχνουν πολύ αργά αντανακλαστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας να έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, με αντικείμενο την επαναξιολόγηση του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στο Προσφυγικό.

Ουσιαστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάρει πάνω του το ζήτημα και να προειδοποιήσει εγκαίρως τους Ευρωπαίους ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια νέα μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών, ως απόρροια της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας

μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και της κλιμακούμενης διαμάχης των Βρυξελλών με την Αγκυρα για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναζήτηση νέων χώρων

Στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στους φορείς του νησιού κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, όλοι οι δήμαρχοι του νησιού.

Μια σκέψη που γίνεται είναι να χρησιμοποιηθεί η Κρήτη ως μία ενδιάμεση στάση των προσφύγων μέχρις ότου να προωθηθούν σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσουν στην Κρήτη 2.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα μείνουν για λίγο χρονικό διάστημα σε χώρους φιλοξενίας. Μάλιστα, η προοπτική είναι να μοιραστούν και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προκρίνει τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, των οποίων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την πίεση που υφίστανται εξαιτίας της υπέρβασης πληρότητας των κέντρων υποδοχής.

Πρόκειται για ένα έκτακτο «Σχέδιο Β», καθώς η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προβλέπει την παραμονή όσων εισέλθουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου.

Συλλήψεις διακινητών στην Κάλυμνο

Ένας 34χρονος και μια 28χρονη από την Αλβανία συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Κάλυμνο, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση διακίνησης μη νόμιμων προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συνελήφθησαν επίσης και πέντε Σύριοι που επρόκειτο να ταξιδέψουν παράνομα.

Συγκεκριμένα, οι δυο συλληφθέντες παρέλαβαν από περιοχή της Κω πέντε υπηκόους Συρίας (3 ενήλικες και 2 ανήλικους), τους προμήθευσαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια αρχικά για Κάλυμνο και στη συνέχεια για Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό κατασχεθήκαν πέντε πλαστές κάρτες πολίτη χώρας ΕΕ, πέντε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τρία κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν εμπλοκή των συλληφθέντων σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

57.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα



Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Σε αυτούς υπολογίζονται και οι 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι 2.756 διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές και τα 2.300 άτομα που εκτιμάται πως βρίσκονται εκτός δομών.

Στην Αττική φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.

Ενίσχυση υπηρεσιών υποδοχής

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης με την πρόσληψη 118 ατόμων.

Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γ.γ. Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης, στη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, «χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας, επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα συνεργασία των δυο φορέων έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς, όπως η αξιολόγηση και η βελτίωση της σίτισης και των δομών φιλοξενίας, η δημιουργία των ασφαλών ζωνών για τους ασυνόδευτους ανηλίκους κλπ.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Κλειστά σύνορα θέλουν οι Ευρωπαίοι

Στην παράλογη λογική των κλειστών συνόρων επιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θέλουν τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα προκειμένου να παραμένουν μακριά από τις χώρες τους.

Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 Γερμανούς (44%) τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, ενώ το 45% θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos. Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40% των Πολωνών, το 45% των Γάλλων και το 48% των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και στην Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Οπως γράφει η γερμανική Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ και το Ανσμπαχ, πράγμα που σημαίνει ότι έκτοτε τα ποσοστά της ξενοφοβίας θα έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβάται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22% των Γάλλων, το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα, το 44% των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.

Ο δρ. Ρόμπερτ Γκριμ, επικεφαλής των Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών στο ινστιτούτο Ιpsos στη Γερμανία βλέπει μια πόλωση μεταξύ των Ευρωπαίων αναφορικά με το προσφυγικό.

«Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά, αλλά και φόβος από την άλλη για εισαγωγή της τρομοκρατίας. Αυτή η διάσταση προσδιορίζει το εύρος των απόψεων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Ο χειρισμός των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η αποδοχή και η κοινωνική ένταξη των νεοεισερχομένων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι οι πολιτικές συζητήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον . Ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία για τις επερχόμενες γενικές εκλογές το 2017 στη Γερμάνια αυτές οι ερωτήσεις θα κυριαρχήσουν», αναφέρει.