«Βόμβα μεγατόνων» πέταξε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ο οποίος μίλησε για την νέα απειλή- μετά τον κορωνοϊό- με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και η οποία θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου.
Ο λόγος για ενδονοσοκομειακά μικρόβια που έχουν αναπτύξει απίστευτες αντοχές. Μεταξύ αυτών και ο candida auris πρόκειται για έναν πανίσχυρο μύκητα που όπως είπε βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία μας και σκοτώνει κόσμο.
Η νέα θανάσιμη απειλή μετά τον Covid
Μια νέα απειλή, ένας μύκητας άκρως ανθεκτικός χτυπά τα νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τον candida auris, ένα μύκητα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανθεκτικό στα φάρμακα. Έναν μύκητα που όταν μπει σε νοσοκομείο, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, δεν ξαναβγαίνει.
«Είναι ένας μύκητας ανθεκτικός ο οποίος ονομάζεται candida auris, θυμηθείτε το όνομα γιατί πολύ σύντομα θα είναι πρωτοσέλιδο. Eίναι ένας μύκητας ο οποίος μπαίνει στα νοσοκομεία είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα έχει πολύ μεγάλη θνησιμότητα και έχει ένα πολύ μεγάλο χαρακτηριστικό . Όταν μπει σε έναν χώρο νοσοκομειακό δεν βγαίνει ποτέ. Ότι και να κάνουμε απολυμάνσεις, μέτρα υγιεινής κτλ συνεχίζει να παραμένει εκεί» εξήγησε ο καθηγητής.
Ο candida auris, εντοπίστηκε πρώτη φορά το 2009 στη Νότια Κορέα . Στη χώρα μας φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στη Λάρισα και στη συνέχεια στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με πολλά από αυτά όπως το Λαϊκό και ο Ευαγγελισμός να σημαίνουν συναγερμό.
«Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας είχαμε στην Αθήνα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής πολλά νοσοκομεία με μεγάλο πρόβλημα με την candida auris. Ήδη υπάρχει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από τον Ευαγγελισμό. Είναι ένα πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη το οποίο θα το δούμε μπροστά μας», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο μύκητας αυτός προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις αν εισέλθει στο αίμα των ασθενών και οδηγεί ακόμη και στο θάνατο. Συναντάται στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Προσκολλάται πάνω σε κάθε επιφάνεια και δεν φεύγει, ενώ εξαπλώνεται γρήγορα. Νοσοκομείο στις Ηνωμένες πολιτείες αναγκάστηκε να γκρεμίσει μονάδα για να καταστρέψει το μύκητα.
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου το 2050 εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι.
Πώς αντιμετωπίζεται
- αντιμυκητιακά φάρμακα
- μέτρα υγιεινής
Ποιους χτυπά ο Candida Auris
- ανοσοκατασταλμένους
- ασθενείς σε ΜΕΘ
- ασθενείς που φέρουν καθετήρες
Επιμένει η παραλλαγή Όμικρον
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σήμανε εκ νέου συναγερμό για δύο νέες υποπαραλλαγές 4 και 5 , της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει οδηγήσει σε νέο κύμα στη Νότια Αφρική. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, από το Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, τόνισε ότι ιός θα επιμείνει.
«Θα έχουμε πολλές παραλλαγές…..και σίγμα και πάει λέγοντας» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως αγγίζει τα 15 εκατομμύρια, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να μην ξεπερνά τα 5,5 εκατομμύρια. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πάντως ότι μόνο στην Ελλάδα τα εμβόλια έχουν αποτρέψει 39.000 θανάτους.
Δείτε το βίντεο:
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις