Η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο είναι το βασικό θέμα της αυριανής τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στις 16:30 υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα, δια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και πως «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια».

«Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα. 

Όσον αφορά στους 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα του Έβρου, όπου διαδραματίστηκε το δράμα με το νεκρό κορίτσι, τόνισε ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος. Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη νησίδα όπου βρέθηκαν οι πρόσφυγες στον Έβρο φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, και πρώην διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Έβρου, Γεώργιος Καμπάς, κάνοντας λόγο για «υβριδική απειλή».

«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο» επισήμανε ο Γεώργιος Καμπάς. 

Ο απόστρατος αξιωματικός σχολίασε ότι το μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. 

«Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε.