Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο για τους Τούρκους πραξικοπηματίες

Ελλάδα

«Κόκκινος» συναγερμός και ύψιστη επιφυλακή έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο για Τούρκους πραξικοπηματίες που τυχόν θα επιχειρήσουν να αυτομολήσουν στην Ελλάδα, όπως ακριβώς έκαναν οι οκτώ με το ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σύμης, όπου έσπευσαν πλωτά και εναέρια μέσα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λόγω πληροφοριών για Τούρκους κομάντο που έπλεαν με σκάφη σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Μαρμαρίδας, στα παράλια της γειτονικής χώρας, όπου τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος έγινε δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε.

Πληροφορία από την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφερε ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, επιχειρούσε να φτάσει με φουσκωτά προς την Ελλάδα.

Αμέσως ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες από τις τουρκικές δυνάμεις προκειμένου να τους εντοπίσουν. Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ενώ πτήσεις πραγματοποιούσε ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο.

Παράλληλα, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, του υπουργού Ναυτιλία Θοδωρή Δρίτσα, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχου κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, και επιτελών των τριών όπλων όπως και του Λιμενικού.

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου και του Λιμενικού διέψευσαν, πάντως, πληροφορίες ότι τουρκικά φουσκωτά σκάφη, με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών, προσέγγισαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Σύμης.

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διέψευσαν δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ το οποίο έκανε λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Η επαγρύπνηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου είναι ούτως ή άλλως αυξημένη. Οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπίσει κάτι ύποπτο. Παράλληλα εντολή για επιφυλακή εξέδωσε και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Πάνω από 60.000 καρατομήσεις

Στη γειτονική Τουρκία, περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ενώ διαδικασία αφανισμού του λεγόμενου Γκιουλενικού κινήματος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρίσκονται εκπαιδευτικοί -στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-, στρατιώτες, δικαστές και δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί 21.700 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ σε παραίτηση οδηγούνται 1.577 κοσμήτορες.

Χθες, ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι 900 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην Άγκυρα και κρίθηκαν ως ύποπτοι για σχέσεις με το κίνημα του ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ένας υποδιοικητής αστυνομικού τμήματος στην Άγκυρα αυτοκτόνησε με το όπλο του, αφότου απομακρύνθηκε από το σώμα στο πλαίσιο της εκκαθάρισης-μαμούθ. Άλλη μία περίπτωση αυτοκτονίας είχε καταγραφεί την Τρίτη με θύμα τον κυβερνήτη Νετσμί Ακμάν της περιοχής Αχμετλί, στην περιφέρεια της Μανίσα, που έθεσε τέλος στη ζωή του επίσης μετά την καθαίρεσή του. Ο Ακμάν αυτοκτόνησε στην κατοικία του με μία σφαίρα στο κεφάλι, χρησιμοποιώντας το όπλο του σωματοφύλακά του.

Οι τουρκικές αρχές απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες σε βάρος 99 από τους περίπου 360 ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενες εμπλοκή στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, άλλοι 14 ανώτατοι στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση ενώ συνολικά έχουν συλληφθεί και κρατούνται περισσότεροι από 6.000
στρατιώτες.

Εξάλλου, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θέτει υπό έρευνα όλους τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα 262 από αυτούς.

«Νεκροταφείο προδοτών»

Τη δημιουργία ξεχωριστού νεκροταφείου για τους νεκρούς κινηματίες, που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Τουρκίας με πραξικόπημα διέταξε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος ανήκει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο κ. Τοπμπάς έκανε λόγο για «νεκροταφείο των προδοτών» προσθέτοντας ότι «έτσι, ο περαστικός θα μπορεί να περνά απ' έξω και να τους καταριέται».

Ο ίδιος, συνεχάρη τον δήμαρχο του Ορντού ο οποίος δεν έδωσε άδεια για ταφή των πραξικοπηματιών, με αποτέλεσμα μια οικογένεια να θάψει τον νεκρό της στον κήπο της.

Σωτήρια προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) ειδοποίησε την ηγεσία του στρατού για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΜΙΤ προχώρησε στην σχετική ενημέρωση στις 16:00 την Παρασκευή 15 Ιουλίου και το Γενικό Επιτελείο εξέδωσε άμεσα εντολές για απαγόρευση κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή εκείνων που βρίσκονταν εν κινήσει στις βάσεις τους.

Στην ίδια δήλωση γίνονταν και πάλι αναφορά στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο -στις ΗΠΑ- ιεροκύρηκα, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ως τον "εγκέφαλο" της απόπειρας του πραξικοπήματος και γι' αυτό η Τουρκία έχει ήδη ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ απειλήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει το «προδοτικό κείμενο» των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην τηλεόραση. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ακάρ κρατούνταν όμηρος στο αρχηγείο κατά τη διάρκεια της απόπειρας εκδήλωσης του πραξικοπήματος.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εκδοχή αυτή εξηγεί γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε σε ώρα «αιχμής», περίπου στις 22:00 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι μία υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ πραξικοπηματιών που έκανε η ΜΙΤ. Στη συνομιλία αυτή, ακούγονταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί να λένε πως «αφού έρχονται να μπουν στη φωλιά μας θα μπούμε εμείς στη δική τους» κάτι που δείχνει πως αφενός γνώριζαν πως η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν ενήμερη για τα σχέδιά τους και αφετέρου εξαιτίας αυτού, αποφάσισαν να επισπεύσουν την απόπειρα του πραξικοπήματος, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει αργότερα, δηλαδή μέσα στην άγρια νύχτα.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως την επίμαχη νύχτα κινδύνευσε η ζωή του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που ταξίδευε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα, ώστε να ελέγξει την κατάσταση μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής ανταρσίας.

«Οι πραξικοπηματίες στόχευσαν και τον πρωθυπουργό», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά, αποκαλύπτοντας πως ένα αυτοκίνητο του κονβόι που τον συνόδευε έγινε στόχος πυρών από όχημα της στρατοχωροφυλακής.

Οι πυροβολισμοί εκτοξεύτηκαν κοντά στα όρια της βόρειας τουρκικής επαρχίας Κασταμονού, ενώ το κονβόι κινείτο προς την Άγκυρα. Ο κ. Γιλντιρίμ προτίμησε να ταξιδέψει οδικώς, λόγω των κινδύνων που ελλόχευαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Μετά την επίθεση στο κονβόι του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας οδηγήθηκε στην οικία τοπικού κυβερνήτη περιφέρειας, απ' όπου συντόνιζε τις εξελίξεις όλη τη νύχτα. Όταν η κατάσταση στην Άγκυρα ομαλοποίηθηκε, επέστρεψε στην πρωτεύουσα.

Διαρροή απόρρητων εγγράφων

Εν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα των Wikileaks παρά τον κυβερνοπόλεμο που κατήγγειλε ότι δεχόταν τις τελευταίες ώρες έφερε στο φως της δημοσιότητας περίπου 300.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με επισυναπτόμενα αρχεία από τις εσωτερικές επικοινωνίες του κόμματος του Ερντογάν, AKP.

Τα email ξεκινούν από το 2010 και φθάνουν έως τις 6 Ιουλίου 2016, λίγες ημέρες πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Τα Wikileaks απέκτησαν πρόσβαση σε αυτό το υλικό πριν από μία εβδομάδα και τονίζουν ότι έχουν επαληθεύσει τόσο την πηγή, όσο και το υλικό αυτό. Όπως σημειώνουν, η πηγή αυτή δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος ή κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Ώρες μετά τη δημοσιοποίηση τους, η Άγκυρα απάντησε μπλοκάροντας την πρόσβαση στον ιστότοπο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνιών ελήφθησαν «διοικητικά μέτρα» κατά της ηλεκτρονικής σελίδας.

Λείπουν ελικόπτερα

Δύο ελικόπτερα και 25 στρατιώτες ειδικών αποστολών, που έλαβαν μέρος στην δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο που διέμενε στη Μαρμαρίδα, αγνοούνται, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

«Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν το βράδυ μεταξύ 17 και 18 Ιουλίου του 2016. Δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν τα ελικόπτερα καθώς πετούσαν προς μια δασώδη περιοχή στη Μαρμαρίδα. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία για λίγο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, όταν πληροφορήθηκαν ότι το πραξικόπημα απέτυχε». Τα δύο ελικόπτερα από εκείνη τη στιγμή αγνοούνται και έχουν ξεκινήσει έρευνες εντοπισμού τους.

Ταυτόχρονα, δύο από τους συλληφθέντες πραξικοπηματίες στρατιώτες κατάφεραν χθες να δραπετεύσουν από νοσοκομείο της Άγκυρας, στο οποίο νοσηλεύονταν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δύο άντρες κατάφεραν να αποδράσουν από το νοσοκομείο και τώρα οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Ραντεβού Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σημειώνοντας ότι ο ακριβής τόπος και χρόνος της συνάντησης δεν έχουν ακόμη οριστεί.

«Η συνάντηση των κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν προετοιμάζεται μέσω διπλωματικών οδών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Νέες αποκαλύψεις για τις κινήσεις των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερες αποκαλύψεις γύρω από τη δράση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που αυτομόλησαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ως στασιαστές πριν πάρουν την απόφαση να «δραπετεύσουν» στην Ελλάδα έβγαλαν τα όπλα τους και τα πέταξαν μαζί με τις θήκες τους σε ξέφωτο κοντά στο πεδίο άσκησης.

Στη συνέχεια έπρεπε, όπως είπαν, να ξεφορτωθούν το ηλεκτρονικό σύστημα του ελικοπτέρου, που ήταν καταχωρημένες συντεταγμένες, στρατιωτικοί χάρτες αλλά και οι τελευταίες διαδρομές και επιχειρήσεις τους.

Έτσι, πέταξαν και το «μαύρο κουτί» από ύψος την ώρα που απογειωνόταν από το ελικόπτερο. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί υποστήριξαν στις ελληνικές Αρχές ότι οι εντολές που είχαν πάντα ήταν πως σε περίπτωση έκτακτου κινδύνου θα έπρεπε να εξαφανίσουν το συγκεκριμένο σύστημα.

Όταν, μάλιστα, το ειδικό κλιμάκιο από την Τουρκία που ήρθε για να παραλάβει το ελικόπτερο για να το επιστρέψει στη γειτονική χώρα, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να ελέγξει αν το συγκεκριμένο σύστημα ήταν ακόμα στη θέση του.

Επίσης, στα κινητά τους, εκτός από τις κλήσεις στο διοικητή τους που δεν απαντούσε, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν και αποθηκευμένες αναζητήσεις στο Ίντερνετ για το τι συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη τις ώρες του πραξικοπήματος ενώ είχαν δει μέσω Ίντερνετ και την εμφάνιση, μέσω facetime, του Ερντογάν στο CNN Turk.

Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν χθες τα ξημερώματα κάτω από άκρα μυστικότητα από τις Φέρες στην Καβάλα για λόγους ασφαλείας, καθώς τη Δευτέρα στο Μονομελές Αυτόφωρο της Αλεξανδρούπολης άτομα, που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, προσπάθησαν να τους επιτεθούν και εκτόξευσαν απειλές εναντίον τους.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δικαστούν για την παράνομη είσοδο στην χώρα μας και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Άσυλου για να προχωρήσει η διαδικασία μετά την αίτηση που έχουν υποβάλλει για να χορήγηση πολιτικού άσυλου από την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αστυνομικοί για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο με ενδεχόμενο δόλο είναι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την οργανωμένη έλευση των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα, γ...

Φόρτωση άρθρων...