Με γκρίνιες από την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως εκφράζεται από τους «53+», ολοκληρώθηκε απόψε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, πέραν των άλλων, ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ χρωματίσητκε από την ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit στην Ευρώπη και στο ρόλο της Ελλάδας στην Ένωση.
Η εσωκομματική ομάδα των «53+», της οποίας ηγείται ουσιαστικά o Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε έντονες διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να υιοθετεί όλο και περισσότερο το μνημονιακό πρόγραμμα, που εφαρμόζει και να το παρουσιάζει ως δικό της.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, ενώ η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, εξηγήθηκε αρχικά ως προϊόν αδίστακτου εκβιασμού, «σταδιακά η πολιτική αυτή εξήγηση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή να εκλαμβάνεται από το λαϊκό κόσμο ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις συγκροτούν το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς».
Τονίζουν, δε, ότι το παράλληλο πρόγραμμα συνιστά πρωταρχικό κομμάτι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο. «Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» σημειώνουν και υπογραμμίζουν ότι το χρέος του κόμματος είναι η άμβλυνση των επιπτώσεων της εφαρμογής του Μνημονίου.
Εν όψει και του ανασχηματισμού, οι «53+» θέτουν όρια στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για «αξιοποίηση» παλαιών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή άλλους χώρους, πέραν της Αριστεράς και αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο «προσχωρήσεων», «διευρύνσεων», «συμπράξεων», τονίζουν ότι η συζήτηση αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
«Στο πρόσφατο παρελθόν το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά τις προσχωρήσεις παραγόντων που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά» σημειώνουν και προσθέτουν ότι, αντίθετα, είναι ανοιχτοί στον απλό κόσμο που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι είναι αντίθετοι σε «κάθε σκέψη για οικουμενική κυβέρνηση, γιατί η διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Διαμηνύουν ότι «δεν υπάρχουν εθνικά σχέδια, ούτε η διχασμένη, έτσι κι αλλιώς, κοινωνία, έχει ανάγκη από εθνικές συναινέσεις».
Στο δρόμο προς τη δεύτερη αξιολόγηση, οι «53+» ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει σε ρήξη -αν χρειαστεί- με την ευρωπαϊκή ελίτ για τα εργασιακά δικαιώματα, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Στο κείμενο που κυκλοφόρησαν οι «53+» γίνεται αναφορά και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και διεργασίες και σημειώνεται ότι η εύλογη αγωνία για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στην Ευρώπη, δεν πρέπει να οδηγήσει σε τακτικισμούς και σε κινήσεις που ενδεχομένως να μας εγκλωβίσουν σε διαφορετικά πολιτικά σχέδια.
Στις ομιλίες τους στη συνεδρίαση πολλά μέλη της κεντρικής επιτροπής, αναφέρθηκαν στο Brexit αποδίδοντας το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της ΕΕ και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ έμμεσα αλλά με σαφήνεια επικρίθηκε το Βερολίνο για την στάση του.
Επίσης, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσαν στα προαναφερθέντα προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα εκτίμησαν ότι, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.
Κατά την άποψη αρκετών μελών της ΚΕ, απάντηση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με την αλλαγή των συσχετισμών και τη συνεργασία πολλών χωρών, ειδικά εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις εκλογές της Ισπανίας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις