Απ’ όσα ακούσαμε προκύπτει ένα πρώτο συμπέρασμα, κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός, ότι στην πρότασή του δεν θα περιλαμβάνεται το όνομα του σημερινού ΠτΔ. Αυτό σημαίνει ότι από χέρι έχει ήδη απορριφθεί η πρόταση του Α. Τσίπρα για επανεκλογή του Π. Παυλόπουλου.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Όμως πέρα από τα ονόματα που δημοσιοποιούνται και συνήθως καίγονται, άμα τη εμφανίσει τους, υπάρχει εντός των κόλπων της ΝΔ, μια κινητικότητα από τρία πρόσωπα, που επιθυμούν διακαώς να καταλάβουν τον θώκο της Ηρώδου του Αττικού.
Και αρχίζουμε από τον σιωπηλό, εδώ και μια δεκαετία, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Ήδη τα παπαγαλάκια του έχουν λαλήσει. Μια εφημερίδα, που απηχεί τις απόψεις του και ένας τηλεστάρ των πρωϊνάδικων, έχουν βγει και προπαγανδίζουν την υποψηφιότητα Καραμανλή.
Από την άλλη πλευρά, μνηστήρας του Προεδρικού θώκου, είναι και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Η άρνηση των Ευρωπαίων να του δώσουν Αντιπροεδρία στην Επιτροπή, τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού, μια και δεν θα δεχόταν μια υποδεέστερη θέση, αυτή του απλού Επιτρόπου.
Η ανάδειξη στην Αντιπροεδρία του Μαργαρίτη Σχοινά τσαλάκωσε το προφίλ του Α. Σαμαρά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος και να πιέζει για μια αποκατάσταση, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη, από αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τρίτος μνηστήρας, για το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα εμφανίζεται ο άρτι αφιχθείς εκ Βρυξελλών, Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος.
Όπως ήδη δήλωσε αποχαιρετώντας εχθρούς και φίλους, επανέρχεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Τι θα τον κάνει τον απερχόμενο Επίτροπο, άραγε ο Κ. Μητσοτάκης; Αν τον αγνοήσει θα τον έχει απέναντί του. Και βέβαια ένας τέως Επίτροπος και πρώην υπουργός Άμυνας δεν συμβιβάζεται με θεσούλες. Ήδη τον έριξε ο Α. Τσίπρας, που του υποσχέθηκε την Προεδρία και την τελευταία στιγμή την έστριψε αλά γαλλικά και την προσέφερε στον Π. Παυλόπουλο.
Έχει φάει δηλ. ήδη μια χυλόπιτα ο Δ. Αβραμόπουλος. Δεύτερη δεν θα ανεχθεί. Η επίκληση του βουνού από τον Κ. Μητσοτάκη, όπου θα ζητήσει τη Θεία φώτιση για το όνομα που θα προτείνει, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζει.
Βεβαίως εκλογές δεν προβλέπονται, γιατί με την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα μπορεί η κυβέρνηση με τους 158 να εκλέξει τον Πρόεδρο.
Όμως το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη, που ξεκινά από τις 200 ψήφους, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων.
Και είθισται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η δεύτερη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα κόμματα της εξουσίας να προτείνουν ένα πρόσωπο, που να προέρχεται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.
Θα τηρηθεί άραγε αυτή τη φορά η υπάρχουσα πολιτική τάξη, ή θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης πολιτικό από την παράταξή του, που θα ψηφισθεί μόνο από το κόμμα του; Πάντως ένα πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από το νεοδημοκρατικό χώρο, θα είναι μια κάποια λύση για τον Πρωθυπουργό.
Έτσι θα αδειάσει με το γάντι τους εσωκομματικούς μνηστήρες με το αδιαμφισβήτητο αιτιολογικό, ότι χρειάζεται να επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση και να τηρηθεί υπάρχουσα πολιτική παράδοση.
Για να γλυτώσει ο Κ. Μητσοτάκης από τα βαρίδια, που έχει κληρονομήσει στο κόμμα του, χρειάζεται όχι μόνο ο καθαρός αέρας των βουνών της Κρήτης. Εδώ πρέπει να επιστρατευθεί η Πυθία ή οι 12 Θεοί της αρχαιότητας.
Θα μπορούσε λοιπόν να πάει στις γιορτές στους Δελφούς ή στον Όλυμπο. Με τους δελφικούς χρησμούς ή με την δύναμη του Δία κάτι καλό μπορεί να προκύψει…
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις