Τριάντα χρονών αλλά ιδιαίτερα έμπειρη είναι η πιλότος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Mirage – 2000 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας.
Η Ιπτάμενη της Πολεμικής Αεροπορίας έχει διακριθεί σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συμμετείχαν και οι Αεροπορίες Βρετανίας και ΗΠΑ. Η ίδια, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη, αντιπτέραρχο εν αποστρατεία, ο οποίος μίλησε στο MEGA και στο LIVE News συμμετείχε σε πολλές αερομαχίες με Τούρκους πιλότους, στις οποίες είχε πραγματοποιήσει και πάρα πολλές εικονικές καταρρίψεις, έχοντας γίνει «ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων πιλότων».
Γιατί εγκατέλειψε το αεροσκάφος
Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, πατώντας τα φρένα, κάποια από τα φρένα του τροχού κόλλησαν με αποτέλεσμα να εκτραπεί το αεροσκάφος. Από τη στιγμή που βγήκε έξω από τον διάδρομο, η εκτόξευση του καθίσματος ήταν η προβλεπόμενη ενέργεια.
Όπως εξήγησε ο αντιπτέραρχος «Πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν το αεροσκάφος έχει ταχύτητα πάνω από 100 μίλια, να πάρει φωτιά, η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι αυτή που έκανε η πιλότος να τραβήξει χειρολαβή και να εγκαταλείψει.
Τα συγκεκριμένα μαχητικά έχουν εκτινασσόμενο κάθισμα μηδενικού ύψους, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ενώ βρίσκεται στο έδαφος μπορούν να εκτινάξουν τον πιλότο τους σε ικανό ύψος ώστε να ανοίξει το αλεξίπτωτό τους και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Το αεροσκάφος έχει μικρές ζημιές που θα επισκευαστούν στη μονάδα, ενώ η πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
«Έβλεπα τα μαχητικά να πετάνε πάνω από το χωριό μου και τα αγάπησα»
Σε παλιότερη συνέντευξή της, η 30χρονη Ιπτάμενη, έλεγε στο MEGA: «Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα τα μαχητικά να πετάνε πάνω από χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων αποφάσισα ότι θέλω να γίνω Ιπτάμενη.
Ο κίνδυνος είναι μέρος αυτού του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να το διαχειριστούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπαίδευσή μας γίνεται μέσα σε αυστηρά πλαίσια ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Στην ΠΑ δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο όμως υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν με έκπληξη ότι υπάρχουν Ιπτάμενες στα μαχητικά».