Τη λήψη πρωτοβουλίας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που βάζουν τροχοπέδη στις αγορές ακινήτων από κατοίκους τρίτων χωρών για την απόκτηση βίζας ζητά μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Παρουσιάζοντας σήμερα, Δευτέρα, τις προτάσεις του ΤΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη του κλάδου των μηχανικών, ο κ. Στασινός τόνισε ότι για να αναστηθεί αυτό το επενδυτικό εργαλείο θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθεί ο κτηματομεσιτικός και κατασκευαστικός κλάδος.

Ως σήμερα, λιγότερα από 300 ακίνητα, αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ το καθένα, έχουν πουληθεί σε μη ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι εξασφάλισαν άδεια παραμονής, ανανεούμενη ανά πενταετία.

Ο κλάδος των μηχανικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αργοπεθαίνει. Μόνο το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 4.000 μηχανικοί ζήτησαν να διαγραφούν από τα μητρώα του ΤΕΕ. Όπως επεσήμανε, στις αρχές της οικονομικής ύφεσης ήταν περισσότεροι εκείνοι που εγγράφονταν στο ΤΕΕ από εκείνους που διαγράφονταν, ενώ σήμερα η αναλογία έχει αλλάξει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι νέοι που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα πολυτεχνεία της χώρας δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ, για να αποφύγουν τα έξοδα ασφάλισης. «Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν μηχανικοί» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Στασινός παρουσίασε τις προτάσεις του για πάρει μπροστά η οικοδομική δραστηριότητα:

* Να ενεργοποιηθούν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας, προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ. Προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια αποτελεί η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων).

* Να υπάρξει νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, αφού στην πρόσφατη πρόσκληση δεν επιτρέπονταν.

* Να γίνουν προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού.

Επίσης, πρότεινε την άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών καθώς και του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Μεταξύ άλλων, ζήτησε να προχωρήσει η ηλεκτρονική αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λειτουργίας τουριστικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και να δοθούν κίνητρα αγοράς κατοικίας από έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.

Επίσης, ο κ. Στασινός θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης μελετών και δημοσίων έργων «με περιορισμό του ποσοστού έκπτωσης με βάση δυναμικό αλγόριθμο, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων».