Σε κρίσιμες πρόσθετες ανακριτικές ενέργειες θα προχωρήσει ο εφέτης ανακριτής ο οποίος χειρίζεται τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, προκειμένου να απαντηθούν όλες οι αιτιάσεις, τα σκοτεινά σημεία και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν τεθεί από συγγενείς θυμάτων και τον τεχνικό τους σύμβουλο. Ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάκριση για την τραγωδία στα Τέμπη.
Εξετάζει να ορίσει νέο, τρίτο κατά σειρά, πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη από τις δύο διαφορετικές έως τώρα πραγματογνωμοσύνες που έχουν ήδη παραδοθεί στον ανακριτή. Τη μία από τον πραγματογνώμονα που ορίστηκε από τη δικαιοσύνη και την άλλη από τον τεχνικό σύμβουλο-πραγματογνώμονα που όρισαν συγγενείς θυμάτων, σε σχέση τόσο με την ίδια τη σύγκρουση των τρένων, κυρίως όμως σε σχέση με το αν υπήρξε εύφλεκτη ύλη στα βαγόνια και αν και κατά πόσον αυτή συνέβαλε στην έκρηξη που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, επιδεινώνοντας κατά πολύ το τραγικό αποτέλεσμα με τους 57 νεκρούς, κυρίως νέα παιδιά.
Ο ορισμός του νέου πραγματογνώμονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει άμεσα και στο πλαίσιο της νέας παραγγελίας που απέστειλε προ ημερών στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με σαφή προσανατολισμό, τίποτα να μη μείνει αναπάντητο.
Πέρα όμως από τη νέα πραγματογνωμοσύνη, ο εφέτης ανακριτής εξετάζει δύο ακόμα ενέργειες, πάλι στη λογική του απόλυτου ξεκαθαρίσματος κάθε αναπάντητου ερωτήματος που έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ο ανακριτής μελετά αίτημα συγγενών θυμάτων, για να αποστείλει σε ειδικό εργαστήριο που εδρεύει στο Λονδίνο βίντεο που έχουν προσκομιστεί στην ανάκριση από συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι τμήματά τους έχουν σβηστεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης καταγραφή για την πορεία του μοιραίου τρένου. Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει τα μέσα να επανακτήσει τα σβησμένα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα στην ανάκριση να τα αξιολογήσει.
Παράλληλα, υπολείμματα από εύφλεκτη ύλη, που διχάζει έως τώρα τους πραγματογνώμονες, εξετάζεται να αποσταλούν από τον κ. Μπακαΐμη σε ειδικό εργαστήριο στον Καναδά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, αν υπήρχε κάποιο φορτίο στο τρένο και αν συνέβαλε στην έκρηξη.
Σε κάθε περίπτωση οι νέες ανακριτικές πράξεις που έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογηθεί από την ανάκριση, εκτιμώνται ως εξαιρετικά κρίσιμες από τον εφέτη ανακριτή και επισπεύδονται, προκειμένου να μην οδηγήσουν –κατά το δυνατόν βέβαια– σε επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου, κάτι που συναρτάται άμεσα με την έναρξη της δίκης.
Το γεγονός άλλωστε ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ποινικών κωδίκων, που οδηγεί μετά την ανάκριση μια υπόθεση όχι σε δικαστικό συμβούλιο, αλλά σε άμεση παραπομπή σε δίκη, αν αυτό κριθεί από έναν πρόεδρο εφετών και έναν εισαγγελέα, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι στην υπόθεση των Τεμπών δεν θα επαναληφθεί η δικαστική τραγωδία που βιώνουμε όλοι για το Μάτι, όπου ενώ έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια ακόμα η δίκη σε πρώτο βαθμό είναι ανοικτή.
Στο πλαίσιο επίσης των ερευνών της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη, χθες ζήτησαν και πήραν προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν τις απολογίες τους 23 κατηγορούμενοι για την πολυσυζητημένη σύμβαση «717» για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τραγικό δυστύχημα. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, όλοι μη πολιτικά πρόσωπα, κλήθηκαν σε απολογία από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα, η οποία διαχειρίζεται υποθέσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μιας και η πτυχή αυτής της υπόθεσης αφορά την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη μη έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης.
Τέλος, με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι η δικαιοσύνη επιχειρεί πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων και τονίζει ότι για τους πολιτικούς αρμοδιότητα έχει μόνον η Βουλή.