«Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις» και «έχει καταστήσει αναγκαία την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με δύο δόσεις έναντι της Όμικρον είναι «μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές», ενώ με τρεις δόσεις «προσφέρει προστασία αλλά δεν είναι γνωστή η διάρκεια».
Αναφέρθηκε σε βρετανική μελέτη με 815 ασθενείς με Όμικρον, στην οποία αποδείχθηκε ότι η 3η δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε την τρίτη δόση «κλειδί στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον».
«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει ερευνητικές μελέτες σχετικά με την παθογένεια της λοίμωξης».
«Οι συλλοιμώξεις – με Δέλτα και Όμικρον- μπορούν να συμβούν, επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», τόνισε.
«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της πανδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεόυς, τόνισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 67,3%.
Ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι «το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομείο στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 95% που είχαν θετικό PCR για την Όμικρον είχαν και θετικό rapid test, άρα αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία των radip test για την νέα παραλλαγή».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις