Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, και από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες πιστοί συρρέουν στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Θεσσαλονίκη, όπου τελέστηκε η δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Φιλόθεου.

Το κλίμα είναι εορταστικό, καθώς τα πάντα γύρω από τον Άγιο Δημήτριο έχουν στολιστεί, ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά καταφθάνουν με σύμμαχο τον καλό καιρό ώστε να ανάψουν ένα κεράκι.

Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου κατά την είσοδο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου παραδοσιακά υποδέχονται οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα.

Αμέσως μετά τη δοξολογία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, και μαζί την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτή τη μέρα όλοι οι Έλληνες, με πίστη στις διαχρονικές αξίες της μακραίωνης ιστορίας μας, τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Η μνήμη τους είναι πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά!».

Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας. Από το ΠΑΣΟΚ το παρόν δίνει ο πρόεδρος αλλά και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Ανδρουλάκης ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Στον Ναό του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Σαλμάς, ο Συντονιστής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας Φρέντης Μπελέρης, οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Στράτος Σιμόπουλος.

Παρόντες επίσης οι πολιτικοί αρχηγοί Δημήτρης Νατσιός (ΝΙΚΗ) και Βασίλης Στίγκας (Σπαρτιάτες).