Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο επί δεκαετίες φύλακας του σερβικού τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ, Γιώργος Μιχαήλοβιτς. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από μια ανάρτηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι ο Μιχαήλοβιτς πέθανε γύρω στις 5:30 σήμερα το απόγευμα.
«Η διά βίου επιθυμία του ήταν να πάρει σερβικό διαβατήριο και αυτή η επιθυμία εκπληρώθηκε. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους του. Αιώνια δόξα σ’ αυτόν», αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας για την πιο γνώριμη φυσιογνωμία των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, αφού επί δεκαετίες ολόκληρες εκεί ήταν το σπίτι, η δουλειά και το καθήκον του Γιώργου Μιχαήλοβιτς.
Μεταξύ άλλων, τον εκλιπόντα είχε τιμήσει το 2014, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο (τότε) Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αποδίδοντάς του το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ δυο χρόνια αργότερα είχε τιμηθεί για την προσφορά του και σε ειδική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Το 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας την περίοδο εκείνη Νίκολα Σελάκοβιτς τού είχε απονείμει το βραβείο «Μητέρα Σερβία».
«Εγώ εκεί πέρα γεννήθηκα, στο Ζέϊτινλικ. Φύλακας είμαι, ο τρίτος στη σειρά. Ο παππούς μου λεγόταν Σάββας Μιχαήλοβιτς, ο πατέρας μου ήταν επίσης φύλακας και πέθανε το 1960, εγώ λέγομαι Γιώργος- Τζόρτζε στα σερβικά» έλεγε στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει προς τιμήν του ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς, ο παππούς του οποίου ήταν στρατιώτης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Κάναμε τελετές στις 9 Μαΐου (επέτειος λήξης Β’ΠΠ) και στις 11 Νοεμβρίου(επέτειος λήξης του Α’ΠΠ) και έρχονταν παλιοί πολεμιστές, έρχονταν οι χήρες… ήταν πολλοί που πήγαν στρατιώτες και δεν είδαν τα παιδιά τους που γεννήθηκαν. Δεν είναι κάτι, που απ’ έξω, μπορείς να το καταλάβεις. Ο τελευταίος παλιός πολεμιστής πέθανε πριν από οκτώ χρόνια. Πολλοί, κάθε χρόνο, έρχονταν και φορούσαν τις στολές, τα καπέλα του Α’ΠΠ», είχε αφηγηθεί κατά την τελετή βράβευσής του το 2016 ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς.
Με τη στρατιωτική του στολή, με το δίκοχο πάντοτε καλοφορεμένο στο κεφάλι του, είχε υποδεχθεί κατά τη διάρκεια των ετών που υπηρέτησε ως φύλακας του σερβικού τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων προέδρους, πρωθυπουργούς, πατριάρχες, επισκόπους, πρέσβεις και προξένους άλλων χωρών και τους ξεναγούσε στο μαυσωλείο του σερβικού τομέα, όπου φυλάσσονται τα οστά χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών και σύμβολα των μαχών. Αλλά κυρίως είχε υποδεχθεί και είχε ξεναγήσει χιλιάδες παλιούς πολεμιστές και απλούς πολίτες, συγγενείς, απογόνους των πεσόντων που έψαχναν μια ανάμνηση από τους δικούς τους ανθρώπους. Στην είσοδο του μαυσωλείου είχε πάντοτε αφημένα πάνω στο τραπέζι ένα πακέτο σέρβικα άφιλτρα τσιγάρα (της φίρμας που κάπνιζαν τότε στα μέτωπα οι στρατιώτες), καθώς και λίγη σλιβοβίτσα (ρακή από δαμάσκηνα) για το παραδοσιακό σερβικό κέρασμα στη μνήμη των πεσόντων.
Αποσύρθηκε το 2014, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ωστόσο συνήθιζε να πηγαίνει τα απογεύματα στο Ζέιτενλικ και να συναντά τους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Σέρβοι. «Μπορεί να μην μπορώ να περπατήσω, επειδή πονάνε τα πόδια, μπορεί τα χέρια μου να έχουν παραμορφωθεί, αλλά όσο δουλεύει η καρδιά και το μυαλό, θα προσφέρω, θα έρχομαι εδώ», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Γιαννίκη ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς, με αφορμή την τιμητική διάκριση που τού είχε απονείμει το 2021 ο τότε ΥΠΕΞ της Σερβίας.