Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Ελλάδα

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) στην πλειοψηφία τους οφείλονται στην διακοπή της παροχής αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου (ισχαιμκά ΑΕΕ) ή σε αιμορραγία λόγω ρήξης ενός εγκεφαλικού αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ)

Από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι :

• Η δεύτερη αιτία θανάτου σε άτομα άνω των 60 ετών
• Η πρώτη αιτία αναπηρίας του πληθυσμού και
• Η δεύτερη αιτία άνοιας.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να υπολογίσουν ότι 1 στους 6 ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, ή γένους, σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ποσοστά θνησιμότητας, έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο, διαφέρουν ανάλογα με το χρόνο που έχει περάσει. Μετά τον πρώτο μήνα κυμαίνονται περίπου στο 26% και μετά τη συμπλήρωση ενός έτους αγγίζουν το 37% .

Το 1/3 περίπου των ασθενών μετά ένα ΑΕΕ παρουσιάζει αναπηρία που απαιτεί φροντίδα από άλλα πρόσωπο.
Η συχνότητα των ΑΕΕ παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση, λόγω της αύξησης του μέσου χρόνου ζωής και των παραγόντων κινδύνου για ΑΕΕ ( υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, καρδιοπάθεια και κατάχρησης αλκοόλης).

Στη χώρα μας η συχνότητα των ΑΕΕ είναι περίπου 310 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, σε άτομα 45-85 ετών, ενώ οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία φτάνουν τις 33.000.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΕ

Σήμερα, έχοντας στη διάθεσή μας σύγχρονες θεραπείες και τελειοποιημένες διαγνωστικές προσεγγίσεις που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και τους παθογενετικούς μηχανισμούς ΑΕΕ μπορούμε να εξασφαλίσουμε:

• Την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών
• Τη μείωση της τελικής αναπηρίας
• Τη μείωση της θνησιμότητας

Ωστόσο, για να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ γιατί όπως έχει αποδειχθεί στον εγκέφαλο του ασθενούς με μέσης βαρύτητας ΑΕΕ καταστρέφονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα σε κάθε λεπτό που περνάει, χωρίς τα κύτταρα αυτά να έχουν μετέπειτα τη δυνατότητα να αντικατασταθούν

Οι ασθενείς, αλλά και οι οικείοι τους πρέπει να ξέρουν ότι κάθε καθυστέρηση εισαγωγής στο νοσοκομείο οδηγεί σε μόνιμη απώλεια εγκεφαλικού ιστού:

Αυτό που συμβαίνει συχνότερα είναι ότι οι ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από πολλές ώρες ή ακόμη και ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κύρια αιτία αυτού είναι η άγνοια ότι η αποκατάσταση των ΑΕΕ είναι σήμερα εφικτή με τις νέες θεραπείες, αρκεί ο ασθενής να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης είναι η μη έγκαιρη αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων του ΑΕΕ που πολλές φορές είναι ήπια, παροδικά ή μόνιμα και μη ανησυχητικά όπως:

• Μούδιασμα ή αδυναμία ενός άκρου που αποδίδεται σε άλλη αιτία.
• Δυσκολία στην άρθρωση ή την κατανόηση του λόγου
• Διαταραχή της όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια
• Δυσκολία στην βάδιση
• Αστάθεια ή ίλιγγος
• Έντονη κεφαλαλγία σε άτομα που δεν πάσχουν από εγκεφαλαλγίες
Οι λόγοι που καθιστούν σωτήρια την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εισαγωγή του ασθενούς με ΑΕΕ στο Νοσοκομείο είναι οι ακόλουθοι:

1. Η δυνατότητα εκτέλεσης ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑΣ ΘΡΟΜΒΟΛΥΣΗΣ που μπορεί να χορηγηθεί μόνο εντός των πρώτων 4 ½ ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων
2. Η δυνατότητα διενέργειας ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΕΚΤΟΜΗΣ που μπορεί να γίνει μόνο εντός των πρώτων 6-8 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και
3. Η νοσηλεία του ασθενούς τα πρώτα 24ωρα σε ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΜΑΦ) για ΑΕΕ στα νοσοκομεία που την διαθέτουν.

aggeio

Όσον αφορά στις παραπάνω θεραπείες, που συνιστώνται ανεπιφύλακτα από την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία ΑΕΕ, ισχύουν τα παρακάτω:

Η ενδοφλέβια θρομβόλυσης που αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία των ισχαιμικών ΑΕΕ μπορεί να χορηγηθεί σε επιλεγμένους ασθενείς εντός των πρώτων 4 ½ ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και είναι αποτελεσματικότερη όσο γρηγορότερα χορηγηθεί στους ασθενείς με ισχαιμικό ΑΕΕ. Στόχος της θεραπείας είναι να διαλυθεί ο θρόμβος του αίματος που έχει αποφράξει το υπεύθυνο για το ΑΕΕ αγγείο και να επαναιματωθεί η περιοχή του εγκεφάλου πριν την οριστική νέκρωση.

Η ενδοφλέβια θρομβόλυση έχει αποδειχθεί ότι:

• Επιτυγχάνει μείωση της αναπηρίας
• Αυξάνει την πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης του ασθενούς κατά περίπου 20%
• Βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε όλες τις υποομάδες των ασθενών
• Οι μελέτες κόστους-όφελους έχουν δείξει ότι για κάθε ασθενή που θρομβολύεται το καθαρό κέρδος για το σύστημα υγείας είναι 4.000 δολλάρια

Η μηχανική θρομβεκτομή εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς όταν η ενδοφλέβια θρομβόλυση δεν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ή ο ασθενής προσέλθει στο νοσοκομείο μετά από τις πρώτες 4 ½ ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων του ισχαιμικού ΑΕΕ.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση συνίσταται στην αφαίρεση με ειδικούς καθετήρες του θρόμβου που έχει αποφράξει μια μεγάλη αρτηρία του εγκεφάλου. Η θρομβεκτομή μπορεί να εκτελεστεί τις πρώτες 6-8 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων όταν αυτό εντοπίζεται στο καρωτιδικό σύστημα και σε λίγο μεγαλύτερο διάστημα όταν η απόφραξη αφορά το σπονδυλοβασικό αρτηριακό δίκτυο.

Η μηχανική θρομβεκτομή επιτυχγάνει:

• Μείωση της αναπηρίας (μερικές φορές θεαματική)
• Μεγαλύτερη αυτονομία του ασθενούς και
• Καλύτερη ποιότητα ζωής
• Μείωση της θνησιμότητας

Η ΜΑΦ είναι μια μονάδα συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών με ΑΕΕ που γίνεται υπό την επίβλεψη ομάδας ειδικά εκπαιδευμένων νευρολόγων και νοσηλευτών.

Η ομάδα αυτή οργανώνει και συντονίζει, με τη συνεργασία και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, (επεμβατικών και διαγνωστικών ακτινολόγων, νευροχειρουργών, καρδιολόγων, παθολόγων, αγγειοχειρουργών, φυσίατρων κλ.π) την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με ΑΕΕ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα της νόσου.

Εντός της ΜΑΦ υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης, από εξειδικευμένους νευρολόγους, διαγνωστικών υπερηχογραφικών εξετάσεων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση των αιτιοπαθογενετικών μηχανισμών του ΑΕΕ. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν την έγκαιρη διάγνωση των αιτιών επιδείνωσης της νευρολογικής σημειολογίας κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών νοσηλείας και καθοδηγούν στην κατάλληλη θεραπεία.

Από μεταναλύσεις πολλών τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών έχει αποδειχθεί ότι η νοσηλεία των ασθενών σε ειδικές ΜΑΦ / ΑΕΕ συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε θαλάμους γενικής φροντίδας τριτοβάθμιου νοσοκομείου:

• Μειώνει τις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και τα άλλα συστήματα που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση του ασθενούς κατά 20-50%
• Μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα και την αναπηρία των ασθενών
• Μειώνει κατά μέσο όρο 3 ημέρες την διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο
• Μειώνει το συνολικό κόστος του συστήματος υγείας κατά 30% περίπου
• Μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 12%

Η νοσηλεία των ασθενών στη ΜΑΦ/ΑΕΕ προσφέρει επιπλέον στους ασθενείς:

• Τη δυνατότητα ασφαλούς εφαρμογής των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπειών (θρομβόλυση, θρομβεκτομή, θρομβοαναρρόφηση κ.λπ), καθώς όταν διενεργούνται σε θαλάμους γενικής νοσηλείας δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.
• Μπορεί να γίνει πιστή εφαρμογή των διεθνών θεραπευτικών πρωτοκόλλων
• Κατά την νοσηλεία στη ΜΑΦ/ΑΕΕ γίνεται η επιλογή των ασθενών για άλλες επείγουσες παρεμβάσεις όπως θρομβεκτομή ή θρομβοαναρρόφηση, επείγουσα ενδαρτηρεκτομή ,αγγειο- πλαστική και stent, εμβολισμός ανευρισμάτων και αρτηριο- φλεβωδών επικοινωνιών, μηχανική ή φαρμακευτική λύση αγγειόσπασμου κ.λπ
• Γρήγορη έναρξη της θεραπείας αποκατάστασης με τη βοήθεια των ειδικών κλινών

Επιπροσθέτως, στη ΜΑΦ/ΑΕΕ του METROPOLITAN HOSPITAL μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

• Διακρανιακό Doppler /Duplex με ή χωρίς την χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας για τον διαγνωστικό έλεγχο της βατότητας των ενδοκράνιων αγγείων και χαρτογράφηση της παράπλευρης κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο
• Συνεχής καταγραφή αιματικής ροής για 60΄ διακρανιακού Doppler για την ανίχνευση μικροεμβόλων σε ασθενείς με αθηρωματικές πλάκες των εξωκράνιων αγγείων
• Διακρανιακό Doppler με κατακράτηση της αναπνοής στα πλαίσια εκτίμησης της αγγειοκινητικής αντιδραστικότητας
• Διακρανιακό Doppler με έγχυση αεροφυσσαλίδων για την διάγνωση δεξιο-αριστερής καρδιακής διαφυγής (ανοικτό ωοειδές τρήμα)
• Διακρανιακό Doppler για την εκτίμηση της ενδοκράνιας υπέρτασης και του εγκεφαλικού οιδήματος σε ασθενείς με εκτεταμένο ισχαιμικό έμφρακτο

Η ΜΑΦ /ΑΕΕ του METROPOLITAN HOSPITAL ευρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού δικτύου SITS (Safe implementation of treatments in Stroke). Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία διεθνούς συνεργασίας και ακαδημαϊκής κατεύθυνσης.

Η SITS για το έτος 2015 αξιολογεί την ΜΑΦ / ΑΕΕ του Metropolitan hospital σαν την πιο ενεργή μονάδα της χώρας μας σε αριθμό θρομβολύσεων και θρομβεκτομών

Το προσωπικό της μονάδος ΜΑΦ /ΑΕΕ του θεραπευτηρίου Metropolitan απαρτίζεται από το παρακάτω προσωπικό:

Διευθυντής: Σταμπουλής Ελευθέριος Ομότιμος Καθηγητής
Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειδικοί νευρολόγοι ΜΑΦ: Καργιώτης Οδυσσέας- Σαφούρης Απόστολος
εξειδίκευση στην διακρανιακή υπερηχογραφία

Επεμβατικός
νευροακτινολόγος
: Μαγκούφης Γεώργιος

Νευροχειρουργοί : Ρολόγης Δημήτριος και Βρεττάκος Γεώργιος

Νευρολόγοι συνεργάτες: Ανδρικοπούλου Αθηνά και Λιαντινιώτη Χρυσούλα
υποψήφιοι διδάκτορες γνωστικού αντικειμένου
ΑΕΕ

Νοσηλευτές: 6 νοσηλευτές με εμπειρία μονάδος εντατικής
θεραπείας και Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Για ραντεβού ή περισσότερες πληροφορίες καλέστε
METROPOLITAN HOSPITAL
210 4809000
Eθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, 185 47 Νέο Φάληρο
www.metropolitan-hospital.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Θύμα ξυλοδαρμού 15χρονος από συνομηλίκους του - Βιντεοσκοπούσαν την επίθεση

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε ένας 15χρονος από ομάδα έξι συνομηλίκων του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με τους δράστες μάλιστα να βιντεοσκοπούν την επίθεση τους. Αφορμή της επίθεσης φέρεται...

Φόρτωση άρθρων...