Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους (Video)

«Πατέρα βιάζομαι να φύγω. Πετάω». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε από τα χείλη του 29χρονου γιου του, που από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει Ίκαρος.

Λίγες ώρες μετά, θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα μάθει πως ο γιος του, ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ανασύρθηκε νεκρός από τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους.

«Κυριακή μεσημέρι έφυγε, μας χαιρέτησε κανονικά. Γιατί φεύγεις νωρίς του λέω ‘γιατί το πρωί πετάω’. Πέταξε και τέλος», λέει συγκλονισμένος ο πατέρας του νεκρού πιλότου.

Με τα φτερά Ικάρου ο Μάριος πέταξε μακριά. Άλλωστε αυτό ήταν το όνειρό του, το πεπρωμένο του, το πάθος του.

«Του έλεγα εγώ ‘κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δε θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου’. ‘Όχι πατέρα, μου λέει, θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη’. Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών. Και καταστραφήκαμε όλοι».

Ήταν γραφτό μόλις στα 29 του χρόνια να μπει στο πάνθεον των ιπτάμενων ηρώων που αφιέρωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας.

«Του λέω ‘πρόσεξε γιατί ο Ερντογάν είναι ύπουλος’. Όχι μου λέει, ‘έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα’. Μου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν τον ενδιέφερε αν ζήσει ή αν πεθάνει. Το όνειρό του ήταν μόνο η πατρίδα, δεν τον ενδιέφεραν ούτε τα χρήματα, ούτε τίποτα».

Στο χωριό του υποσμηναγού

Ένα μαύρο πέπλο έχει σκεπάσει το χωριό του αδικοχαμένου πιλότου. Ο πόνος στα Δολιανά Αρκαδίας είναι βουβός για τον νεαρό ιπτάμενο του PHANTOM που έζησε και μεγάλωσε από μικρό παιδί στην Τρίπολη.

«Ήταν το πειραχτήρι, το χαμόγελο. Ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ένας καλός μαθητής. Είχε την αγάπη αυτή με τα αεροπλάνα. Κι οι γονείς του τον παροτρύνανε, τον βοήθησαν και πέτυχε τον στόχο του», λένε φίλοι του 29χρονου.

Κάθε φορά που άκουγαν τα μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από το χωριό, όλοι έβγαιναν από τα σπίτια να τον καμαρώσουν. Ήξεραν πως αυτός εκεί ψηλά ήταν ο δικός τους Μάριος.

Το χρονικό της συντριβής

Την ημέρα της συντριβής πετούσαν με 800 χιλιόμετρα την ώρα. Ο 29χρονος συγκυβερνήτης φέρεται να ήταν εκείνος που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα, προκειμένου να σωθεί.

Το χαμηλό ύψος όμως που πετούσε το αεροσκάφος δεν του επέτρεψε να απομακρυνθεί από το μαχητικό που έπεφτε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη θάλασσα.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τη συντριβή είναι τα εξής:

  • Σύγκρουση με πτηνό
  • Καθοδικό ρεύμα
  • Μηχανική βλάβη
  • Ακραίος ελιγμός

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη

Την ώρα που η οικογένεια του Μάριου έχει βυθιστεί στο απόλυτο πένθος, μια άλλη στο Νευροκόπι Δράμας καρδιοχτυπά για το δικό της παλικάρι.

Τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη, τον νεαρό σμηναγό και κυβερνήτη του αεροσκάφους του οποίου η τύχη ακόμη αγνοείται.

Ο πατέρας του μίλησε αποκλειστικά στο Live News στο MEGA.

«Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα».

Με επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αν και ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιο αισιόδοξο σημάδι, οι δικοί του άνθρωποι περιμένουν πάνω από το ακουστικό.

«Ήταν έμπειρο παιδί. Κι ήθελε από ψυχή να γίνει πιλότος. Το ‘θελε, ο Θεός όμως έχει άλλα προγράμματα. Ο Θεός να μη δίνει πίκρα σε κανέναν. Τέτοια πίκρα», λέει η θεία του 31χρονου.

Τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη γενέτειρά του, ήταν την περίοδο των Χριστουγέννων όταν και ανακοίνωσε στους γονείς του τα ευχάριστα. Ότι δηλαδή είχε αποφασίσει να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε, μα δεν πρόλαβε.

«Ένα εξαιρετικό παιδί. Με ήθος. Πολύ μυαλό. Ένας άριστος μαθητής. Τα είχε όλα. Πάνω από όλα είχε ήθος. Ήταν πολύ άδικο αυτό που συνέβη», λέει πρώην καθηγήτρια του πιλότου.

Η καθηγήτριά του, θυμάται συγκλονισμένη τα λόγια του αγνοούμενου κυβερνήτη, στην τελευταία τους συνάντηση.

«Τελευταία φορά που βρεθήκαμε για Πάσχα μου είπε ότι πετάει με μεγάλα αεροπλάνα. Μου είπε μάλιστα ‘κοιμήσου ήσυχη. Πετάω εγώ στα σύννεφα’ και γελούσε χαριτολογώντας. Ήταν πάντα το όνειρό του. Κι ήταν και η πρώτη του επιλογή. Αυτό ήθελε να κάνει. Και αυτός είναι ήταν ο στόχος και ήταν πάρα πολύ χαρούμενος που το είχε καταφέρει».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 22 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης μετά τον χαμένο άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η ελληνική πλευρά υποχρεώνεται να καταβάλ...

Φόρτωση άρθρων...