Σε δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα στην Αττική κατέληξε η ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό η οποία κράτησε σχεδόν δυόμιση ώρες στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια εισήγηση με πολλές δόσεις αυτοκριτικής ενώ έδειξε πλήρως ενημερωμένος για όλα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα και μελλοντικά έτσι ώστε να τεθούν αναχώματα στην κλιματική κρίση που εν μέρει «ευθύνεται» για τη ραγδαιότητα των φαινομένων.
«Είμαστε εδώ, για να επουλώσουμε τις πληγές, για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, αλλά και για να κεφαλαιοποιούμε τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο επιβάλλεται είναι να μπορούμε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα την καλύτερη γνώση, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία την οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα τα οποία, δυστυχώς, θα είναι εδώ και θα μας συνοδεύουν πια, διότι η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και έχει πολλές εκφάνσεις.
Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι το εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η πολιτεία και δεν είναι άλλο από το μοντέλο της κρατικής αρωγής.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε απολογιστική συζήτηση στη Βουλή στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για την Αττική
Από χθες, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
Τα μέτρα που έρχονται
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση προχωρεί στην εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου, με σκοπό:
(α) ανάταξη των δασικών οικοσυστημάτων που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, επικαιροποιώντας ανάλογα το σημαντικό μελετητικό έργο που ήδη υπάρχει για το Πεντελικό Όρος,
(β) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του αστικού ιστού της Αττικής από την μετάδοση πυρκαγιών και διείσδυση στον αστικό ιστό μέσω ρεμάτων (με συνεργασία δασικών υπηρεσιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης)
και
(γ) της ανάταξης της βιοποικιλότητας της Αττικής μέσω ειδικού προγράμματος Δράσης που θα εκπονήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τις εθελοντικές οργανώσεις.
Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων. Στη συνέχεια με βάση τις μελέτες αυτές ανατίθεται, με βάση το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τη δασική μεταρρύθμιση, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ενεργή διαχείριση των δασών της Αττικής (καταρχήν) σε Δασικούς Συνεταιρισμούς ή υβριδικά σχήματα (ΥΣΧΗ) με συμμετοχή και δασικών συνεταιρισμών, μετά από σχετικούς διαγωνισμούς. Οι εργασίες καθαρισμού, αραίωσης, συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. υλοποιούνται από τους αναδόχους με τη βοήθεια επιδότησης της απομακρυνόμενης υπερβάλλουσας βιομάζας που θα αξιοποιείται παραγωγικά.
Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκατ. στρεμμάτων.
Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.
Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική και η πλατφόρμα για τους καθαρισμούς οικοπέδων.
Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά την ανάλυση των δεδομένων και αντιπαραβολή με τις 83.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση αυτή είναι ότι στις περιοχές που είχαμε πολυάριθμες και χωρικά πυκνές δηλώσεις καθαρισμού, η φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους, ενώ εκεί που δεν είχαμε δηλώσεις η φωτιά εξαπλώθηκε πιο μαζικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός της «Διώνης» στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε μαζικούς καθαρισμούς οικοπέδων, είχαν γίνει 300 δηλώσεις καθαρισμού και ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες.