Το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας φιλοδοξούμε να είναι το εφαλτήριο μιας νέας εποχής. Για την παράταξη αλλά και την Ελλάδα. Το Συνέδριο διεξάγεται σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την πολυετή οικονομική κρίση, η αισιοδοξία επιστρέψει στους Έλληνες και η πατρίδα μας φαίνεται να ανακτά την αξιοπιστία και το κύρος της στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.

Σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία η Νέα Δημοκρατία έρχεται να ανοίξει και να θέσει στον δημόσιο διάλογο τρία κορυφαία θέματα για τον 21ο αιώνα: Την μάχη απέναντι στον λαϊκισμό, τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας ο νέος ψηφιακός κόσμος, η 4η βιομηχανική επανάσταση όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται.

Του Βασίλη Φεύγα*

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που κέρδισε το 2019, σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Το πέτυχε με ελάχιστες υποσχέσεις, επενδύοντας στην υπευθυνότητα και μια σαφή στόχευση σε αυτό που θα ονομάζαμε «προοδευτικό κέντρο». Σε αντίθεση με τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, τα οποία στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τον λαϊκισμό υιοθετούν όλο και περισσότερο ακραίες πολιτικές φωνές και επιχειρήματα.

Τη στροφή προς το «προοδευτικό κέντρο» πρέπει να τη σηματοδοτήσουμε και να φωτίσουμε το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός απειλεί την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας, είναι απειλή για την ίδια την Ευρώπη όπως αυτή έχει οικοδομηθεί μεταπολεμικά.

Το δεύτερο θέμα του συνεδρίου αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ένα παγκόσμιο θέμα τις αρνητικές συνέπειες του οποίου βιώνει και η χώρα μας. Και δεν είναι μόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συχνά μας έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της φράσης «κλιματική αλλαγή». Η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με τις μεταναστευτικές ροές που απασχολούν και ανησυχούν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η κλιματική αλλαγή αφορά την μείωση των ρύπων και την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση πόρων που συνδέονται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Η κλιματική αλλαγή αφορά την κυκλική οικονομία και την μετεξέλιξη του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσουμε για το νέο ψηφιακό κόσμο, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η εποχή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων, την Εκμάθηση και Αυτοεκπαίδευση των ίδιων των μηχανών. Δημιουργούνται προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους μέχρι το 2022. Στη μελέτη του McKinsey Global Institute στο μέλλον 6 από τα 10 τρέχοντα επαγγέλματα θα δουν πάνω από το 30% των δραστηριοτήτων τους να αυτοματοποιείται με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα «καλύψει» τους ανθρώπους σε πολλά καθήκοντα όπως π.χ. η μετάφραση μέχρι το 2024, η οδήγηση φορτηγού έως το 2027, η εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, ακόμη και η δουλειά του χειρουργού θα απειληθεί έως το 2053. Εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση, αλλά πάνω απ’ όλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την κατεύθυνσή του. Να προετοιμάσει τις επόμενες γενιές για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

Γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές προετοιμαζόμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Και το 13ο Συνέδριο είναι μόνο η αρχή!

*Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία