Δεν χωράει ανθρώπινος νους τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε εντελώς άδικα από τη ζωή ο 9χρονος Βασίλης, που βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού, στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας.

Ο μικρός Βασίλης, κάτοικος Αθηνών, είχε ξεκινήσει μαζί με τους γονείς του, τον δίδυμο αδερφό του και φιλική οικογένεια από την πρωτεύουσα για την εκδρομή τους στο πλαίσιο του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Από τα Καλάβρυτα έφτασαν με λεωφορείο στο Διακοφτό και από εκεί αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή παράλληλα στις ράγες του οδοντωτού σιδηρόδρομου.

Παρόλο που αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένα οικογένεια πήγαινε για πεζοπορία, εντούτοις μια σειρά από λάθη φαίνεται ότι οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία.

Πρώτον, το συγκεκριμένο φαράγγι τους ήταν εντελώς άγνωστο αφού δεν το είχαν διασχίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Επομένως, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τους κινδύνους, τις παγίδες και τα δύσκολα σημεία ενώ ενδεχομένως να υπερεκτίμησαν και τις δυνατότητές τους.

Δεύτερον, οι γονείς ίσως να μην έδωσαν την δέουσα προσοχή ή να έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα παιδιά τους ηλικίας μόλις 9 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα του δυστυχήματος ο 9χρονος βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον πατέρα του περνώντας το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής ενώ πιο μπροστά περπατούσε η μητέρα του. Δηλαδή, αμφότεροι οι γονείς προπορεύονταν επομένως δεν ήταν σε θέση να προσέχουν τις κινήσεις του ούτε είχαν συνεχή οπτική επαφή μαζί του. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι «μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το έχασαν από το οπτικό τους πεδίο».

«Ίσως οι γονείς είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και τα άφησαν πίσω τους στη διάρκεια της πεζοπορίας. Αλλά στο συγκεκριμένο σημείο, αν πέσεις, επιστροφή δεν έχει. Ντόπιοι λένε ότι στην περιοχή αυτή έχουν καταπέσει και άλλα, δεκάδες, άτομα, που δεν βρέθηκαν τελικά ποτέ, αφού τα νερά φτάνουν κατά τόπους ακόμα και σε βάθος 300 μέτρων.

Τριάντα χρόνια στην Πυροσβεστική είμαι, δεν θυμάμαι άλλη πιο δύσκολη επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ανάσυρση εγκλωβισμένου ατόμου…» τονίζει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υποστράτηγος Νικόλαος Νικολακόπουλο, που ήταν παρών στη επιχείρηση αναζήτησης και ανάσυρσης του εννιάχρονου.

Σε τραγική κατάσταση είναι οι γονείς και ο αδελφός του άτυχου Βασίλη, που αδυνατούν να πιστέψουν πώς η εκδρομή τους από την Αθήνα για το τριήμερο κατέληξε σε τραγωδία.

Σπαρακτικές ήταν κραυγές της μάνας, αμέσως μετά τον εντοπισμό του νεκρού παιδιού της ενώ ο πατέρας μονολογούσε «Είμαι ένας ανίκανος πατέρας. Έχασα το παιδί μου, πάρτε μου την επιμέλεια των παιδιών μου…».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το μικρό αγόρι εντοπίστηκε νεκρό το βράδυ της Κυριακής σε δύσβατη χαράδρα μετά από πολύωρες ώρες αναζητήσεων που ξεκίνησαν τις μεσημεριανές ώρες όταν και χάθηκε από προσώπου γης.

Είχε προηγηθεί πτώση από μεγάλο ύψος, μπροστά στα μάτια της μητέρας και του πατέρα του, από την προσοχή των οποίων διέφυγε για ελάχιστα λεπτά που όμως αποδείχθηκαν αρκετά για να συμβεί το μοιραίο.

Όπως προκύπτει, το άτυχο παιδί έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε στο κενό από πέρασμα ακριβώς δίπλα στη γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε δύσβατο σημείο στη θέση «Σιφώνι», στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, το αγόρι προσπάθησε να περάσει δεξιά από τις σιδηροδρομικές ράγες πατώντας πάνω σε πρόχειρη λαμαρίνα-αυτοσχέδιο πέρασμα πλάτους 50 εκατοστών.

Από εκεί κατέπεσε, όχι κατακόρυφα, αλλά χτύπησε διαδοχικά σε προεξοχές, αρχικά σε βάθος 10 μέτρων και κατόπιν πιο βαθιά, στα 25 μέτρα, για να καταλήξει τελικά στο νερό, στα 40 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που έπεσε.

Μάλιστα, τα ίχνη του χάθηκαν αμέσως. Το παιδί δεν φαινόταν από ψηλά, καθώς στο σημείο υπάρχει καταρράκτης με ορμητικά νερά. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε να επιπλέει ελάχιστα από την επιφάνεια του νερού, αφού στην πλάτη του είχε σακίδιο που λειτούργησε σαν σωσίβιο.

Ένας διασώστης της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας που κατέβηκε με μεγάλη δυσκολία μέσα στο φαράγγι είδε από μακριά το χέρι του παιδιού να εξέχει από το νερό. Εκεί χρειάστηκε να κατεβούν δύτες της 1ης ΕΜΑΚ από την Αθήνα για να το απεγκλωβίσουν από τα ξύλα και τους κορμούς δέντρων που το παγίδευσαν και να το ανασύρουν, σε επιχείρηση που κράτησε μία ώρα, καθώς ο πυροσβέστης που είδε το αγόρι έπαθε υποθερμία μέσα στα παγωμένα νερά.

Λόγω του απόκρημνου χαρακτήρα της περιοχής, η σορός του παιδιού χρειάστηκε να μεταφερθεί με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο σε σημείο όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με προορισμό το Νοσοκομείο Αιγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον εντοπισμό του είχε στηθεί τεράστια επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 26 άτομα - πυροσβέστες, άντρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές διασώστες - επτά οχήματα κι ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Σοκαριστικά ευρήματα

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 9χρονου δεν οφείλεται σε πνιγμό αλλά σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που αποκόμισε από την πτώση του διαδοχικά στους βράχους μέχρι την κατάληξή του στα νερά του ποταμού.

Η ιατροδικαστική εξέταση διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα.