Στα αντιφατικά που μας ξεφουρνίζει συχνά, είναι και η αποστροφή του για το Κίνημα Αλλαγής, που από τη μια μας λέει ότι το αγνοεί κι από την άλλη τείνει χείρα συνεννόησης, με σκοπό την πολιτική ενοποίηση κεντροαριστεράς, αριστεράς και οικολόγων.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Την ώρα που λέει όλα αυτά, συμμετέχει στις συναντήσεις του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς και όχι της αντίστοιχης της αριστεράς, για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα με την μέθοδο της παροχής υπουργικών θώκων και θέσεων στα ψηφοδέλτια του Σύριζα, κατάφερε να προσελκύσει πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που από την μια κάνει ότι το αγνοεί και από την άλλη επιχειρεί να το αποψιλώσει.
Όμως η πραγματικότητα βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, μια και στα μπροστινά έδρανα του, δίπλα από τον Σύριζα θα παρακάθονται οι 22 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση, παρά τον φαινομενικό ενιαίο βηματισμό της, εμφανίζει τις πρώτες ρωγμές και τις αντιρρήσεις στις επιλογές της.
Τα δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν από τον ενδιαφερόμενο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών Β. Μεϊμαράκη, αναφέρουν ότι ζήτησε να υπερψηφίσουν οι συνάδελφοί του τον Δ. Παπαδημούλη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως η υποψηφιότητα αυτή δεν έτυχε της αποδοχής πολλών βουλευτών της ΝΔ, με το αιτιολογικό ότι ο υποψήφιος είχε προεκλογικά υπερβεί τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, χρησιμοποιώντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον Κ. Μητσοτάκη.
Δεν έγινε γνωστό αν μέρος του εναπομείναντος Ποταμιού μετακόμισε στη ΝΔ μετά την τοποθέτηση στη γ.γ. Αθλητισμού του προεδρεύοντος του κόμματος Γ. Μαυρωτά. Μένει να δούμε πως θα σχολιασθεί αυτή η αποδοχή κυβερνητικής θέσης, από έναν εκ των 153 που ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών.
Στα αντιφατικά της νέας κυβέρνησης είναι και η τοποθέτηση στη γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του Κ. Τσουβάλα, τέως αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Κ. Τσουβάλας είχε επικριθεί ιδιαίτερα από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, μια και ήταν ένας εκ των τεσσάρων στην τραγελαφική συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και τους υπουργούς Τόσκα και Τζανακόπουλο, που τα βρήκαν όλα καλώς καμωμένα στο Μάτι, αδιαφορώντας για την απώλεια 102 ανθρώπων.
Από την βουλή που διαλύθηκε εξαϋλώθηκαν τρία αρχηγικά κόμματα και ένα φασιστικό και εμφανίσθηκαν δύο νέα, ένα εκ δεξιών της ΝΔ και ένα δεύτερο εξ αριστερών του Σύριζα.
Με θολό πολιτικό στίγμα θα δούμε τι ρόλο επιφυλάσσουν στον εαυτό τους να παίξουν. Όλα αυτά το κόμματα είναι μιας, το πολύ δύο χρήσεων, μια και το ιδεολογικό τους στίγμα είναι αδιευκρίνιστο και απροσδιόριστο.
Αν ισχύσει η απλή αναλογική που ψήφισε ο Σύριζα η χώρα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην ακυβερνησία. Το μόνο λογικό σχήμα bonus είναι αυτό της αναλογικότητας. Αν δηλ. κάποιο κόμμα συγκεντρώσει 30% θα παίρνει 10 έδρες bonus, αν ξεπεράσει το 35% θα παίρνει 20 έδρες, κι αν υπερβεί το 40% θα κερδίσει επιπλέον 30 έδρες.
Από το νέο Κοινοβούλιο απουσιάζουν επιτέλους και αρκετοί γραφικοί τύποι, που βεβαίως έδωσαν τροφή σε χρονογράφους και σκιτσογράφους. Δεν εξυπηρέτησαν όμως την αποστολή του Κοινοβουλίου, σε δύσκολους για την χώρα καιρούς. Βεβαίως μερικοί έμειναν, αλλά τι να κάνουμε θα υπάρχουν πάντα ψεκασμένοι υποψήφιοι, που θα ψηφίζονται από όμοιούς τους…