Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά εκφράζονται φόβοι πως θα είναι οι τρεις τουριστικοί προορισμοί της χώρας οι οποίοι θα πληρώσουν πρώτοι το «μάρμαρο» του brexit στην Ελλάδα καθώς πάνω από το 40% των διεθνών αφίξεων σε αυτά προέρχεται από τη μεγάλη Βρετανία με τις περισσότερες πτήσεις να γίνονται από Λονδίνο και Μάντσεστερ.



Την ίδια ώρα μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει σε επίπεδο θαλάσσιου του ρισμού σε επίπεδο Ιονίου καθώς τρείς τουλάχιστον μεγάλες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενοικίασης σκαφών – ιστιοπλοϊκά κυρίως – έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια βάσεις στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τον Πάλαιρο και την Κεφαλονιά.

Η εξέλιξη του Βrexit παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής πως θα διαμορφώσει το σκηνικό και τι πλαίσιο θα ισχύσει για την παραμονή τους στην περιοχή, ενώ εκφράζονται φόβοι πως δεν αποκλείεται να επιλέξουν για λόγους κόστους την αποχώρηση.

Αυτό θα σημάνει αυτομάτως την ύπαρξη κενού με αποτέλεσμα εταιρείες από άλλες χώρες να επωφεληθούν , χωρίς να είναι βέβαιο πως θα πράξουν κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι Άγγλοι τουρίστες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα μειωθούν.

Σοκ για ξενοδόχους

Στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα πρωτίστως και την Κεφαλονιά δευτερευόντως , οι ξενοδόχοι έχουν χάσει από το βράδυ του δημοψηφίσματος και μετά τον ύπνο τους καθώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση των Άγγλων για έξοδο από την Ε.Ε. είναι αχαρτογράφητα αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η εξέλιξη θα επιφέρει ακυρώσεις και μείωση των κρατήσεων.

Να σημειωθεί πως στα νησιά του Ιονίου οι βρετανικές οικογένειες ξοδεύουν έως και 2 μηνιαίους μισθούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η χαμηλότερη μέση κατανάλωση κατά τις διακοπές του καλοκαιριού αντιστοιχεί σε 675 στερλίνες κατά άτομο.