Μετά από 55 χρόνια αδιάκοπης εργασίας ένας μεγάλος ειδικό αποστρατεύεται από την καθημερινή δράση στον τομέα της διατροφής.
Πρωτογνωριστήκαμε στο ΑΒ του Φάρου Νέου Ψυχικού το 1980. Αν θυμάμαι καλά είχε κάνει τα πρώτα του βήματα δίπλα στον αείμνηστο Γεράσιμο Βασιλόπουλο, τον άνθρωπο που άνοιξε το δρόμο του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Τότε, ο Βασίλης Ζαφείρης ήταν διευθυντής αγορών και μάρκετινγκ στην εταιρία, όντας ταυτοχρόνως και μέλος του Δ.Σ. της.
Πίσω του όμως, είχε μια πλούσια δράση στο χώρο των ειδών διαγραφής, τον οποίον 55 χρόνια υπηρέτησε με απόλυτη επιτυχία. Μπορώ να πω δε ότι την κρίσιμη για το εγχώριο λιανεμπόριο δεκαετία του 1980, το δίδυμο Βασιλόπουλος – Ζαφείρης άνοιξε πολλούς νέους δρόμους. Και όχι υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Εκείνα τα χρόνια, το οργανωμένο λιανεμπόριο είχε πολλούς εχθρούς που κάποιοι μάλιστα προέρχονταν από τον ίδιο το χώρο του. Και ας μη ξεχνάμε ότι την περίοδο εκείνη ήταν που πυρπολήθηκαν στην Αθήνα μεγάλα καταστήματα, όπως το Μινιόν και ο Κατράντζος, αφήνοντας στο δρόμο κάποιες εκατοντάδες οικογένειες. Ηταν τότε η εποχη της οργανωμένης επίθεσης κατά παντός θεσμού,οπως το οργανωμένο λιανεμπόριο,που θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα προόδο και ανάπτυξη
Ο Βασίλης Ζαφείρης γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1945 στην Αθήνα. Η οικογένειά του ίδρυσε και διεύθυνε από το 1922-1989, ένα από τα παλαιότερα καταστήματα τροφίμων στην Ελλάδα, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.
Σε ηλικία 18ων χρονών ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση όπου και παρέμεινε μέχρι τα 25 του χρόνια. Μέσα στο καθημερινό του περιβάλλον και την εργασία, σπούδασε, με ιδιαίτερη αγάπη, τον χώρο της διατροφής σε όλες του τις μορφές, ενώ παράλληλα έκανε και τις σπουδές του στα Οικονομικά, το marketing και τις Καλές Τέχνες.
Συνέχισε στην Ελληνική και διεθνή αγορά, ολοκληρώνοντας πάνω από 55 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης αποκλειστικά στον τομέα των τροφίμων και συνέβαλε ουσιαστικά στις εξελίξεις του χώρου διατροφής στην Ελλάδα, εχοντας επίσης και γόνιμη εξωστρεφη δράση. Δεν πρεπει να μην επισημάνουμε οτι χάρη σε πρωτοβουλίες του, ο Ομιλος Βασιλόπουλου τη δεκαετία του 1980 εβαλε πόδι στην τότε Σοβιετική Ενωση!!
Εργάστηκε επίσης στο νομοθετικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων του Ελληνικού λιανεμπορίου, στην οργάνωση και εκπαίδευση στελεχών, στην παραγωγή νέων ποιοτικών καινοτόμων προϊόντων και την καθιέρωσή τους στην αγορά, την προβολή και προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, τις εξαγωγές και πολλούς άλλους τομείς του Λιανεμπορίου – Βιομηχανίας.
Τα τελευταία χρόνια, με τον Βασίλη Ζαφείρη, εντεταλμένο σύμβουλο και εκπρόσωπο ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) συνεργαστήκαμε, για την ανάδειξη της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία αποτελεί και τη μεγάλη μεταποιητική ελπίδα της χώρας.
Και από τη συνεργασία αυτή πρέπει να πω ότι βγήκα πολλαπλώς κερδισμένος, γιατί ως δημοσιογράφος, όπως πρέπει, έμαθα πολλά από έναν σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο που και αυτός θέλει να μαθαίνει και να προσφέρει.
Τα τελευταία χρόνια, ο Βασίλης Ζαφείρης υπήρξε:
- 2001-2004: Μέλος επιτροπής, σε θέματα διατροφής και μεταφορών της Ο.E. των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004.
- 2001-2015: Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων.
- 2002-2004: Πρόεδρος του Κ.Ε.Σ.Σ., Επιτροπής των Συνδέσμων, Σ.Ε.Β. Τροφίμων και Σ.Ε.Σ.Μ.Ε. για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
- 2004-2010: Σύμβουλος εκπαίδευσης Ο.Ε.Υ. Υπουργείου Εξωτερικών.
- 2007-2009: Πρόεδρος της επιτροπής, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, αξιολόγησης προτάσεων προβολής και προωθητικών ενεργειών στα τρόφιμα και ποτά.
- 2010-2014:Μέλος Επιτροπής Αναθεώρησης των δεικτών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
- 2011-2012:Μέλος Επιτροπής ΥΠΑΝ, αναθεώρησης του Αγορανομικού Κώδικα.
- 2013-2014: Συμμετοχή στην επιτροπή αξιολόγησης εταιρειών της Ακαδημίας Μάρκετινγκ του Οικον. Πανεπιστημίου.
- 2013-2014: Μέλος της επιτροπής αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EGG, καινοτομίας.
- 2014-2014: Μέλος της Επιτροπής κανόνων δεοντολογίας για την προστασία του Καταναλωτή του ΥΠ.ΑΝ.
- 2015-2017: Μέλος επιτροπής για την ανάπτυξη συνεργασίας Τουρισμού και Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων.