Τον προγραμματισμό των θεσμικών αλλαγών σε εκλογικό νόμο και Σύνταγμα που φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση ανέλυσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί τον προσεχή μήνα. Επισήμανε δε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί με τουλάχιστον 200 ψήφους ώστε να ισχύει από τις ερχόμενες εκλογές. Αναφορικά δε με την Συνταγματική Αναθεώρηση σημείωσε ότι οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε οι επίσημες διεργασίες στην Βουλή να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Χαρακτήρισε «παρεξήγηση που έχει λυθεί» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί, είπε όμως ότι για επιμέρους ζητήματα που θα απασχολήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας θα μπορούσε να ζητηθεί η γνώμη του λαού.

Παράλληλα, κράτησε διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που επιτέθηκε στους διοργανωτές της αντικυβερνητικής διαδήλωσης με σύνθημα «παραιτηθείτε» λέγοντας ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει.



Ειδικότερα, για τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί «τώρα» εξηγώντας ότι «Το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα και στη Βουλή θα γίνει προσπάθεια ευρύτατης συναίνεσης ώστε ο εκλογικός νόμος να έχει την Συνταγματική βάση ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά δηλαδή από 3 χρόνια και 3 μήνες».

Για την απλή και αναλογική παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στάθηκε με προβληματισμό στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή.

«Ως προς το όριο εισόδου στην Βουλή πρέπει να το αποφορτίσουμε από το ιστορικό φορτίο. Δεν είμαστε στην φάση την μεταπολιτευτική όπου για δεκαετίες υπήρχαν 3-4 κόμματα. Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε 8κομματική Βουλή και επιπλέον 2 κόμματα που ήταν στο κατώφλι να μπουν.

Οπως έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι στο ζήτημα των συνεργασιών έτσι και αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και στην βάση μιας πραγματικότητας» είπε για να προσθέσει «Μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωποπαγή κόμματα. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα λυθούν τον προσεχή μήνα. Η κυβέρνηση εργάζεται για να τελείωση το θέμα του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι».

Σύνταγμα και δημοψηφίσματα

Αναφορικά με την Συνταγματική αναθεώρηση εκτίμησε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή. Επιχείρησε επίσης να αποσυνδέσει την αναθεώρηση με πιθανό δημοψήφισμα παραπέμποντας στο άρθρο 110 του Συντάγματος και εξηγώντας ότι «Ηταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε καταστάσεις Ελβετίας.

Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει την κατεύθυνση. Δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν εννοούνται. Επίσης για δημοσιονομικά θέματα όπως οι προϋπολογισμοί τα δημοψηφίσματα είναι αμφιλεγόμενα. Η διαδικασία ψήφισης του νέου συντάγματος στην επόμενη Βουλή θα γίνει κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Αν προκύψει ανάγκη για επιμέρους ζητημα να αποφανθεί γνωμοδοτικά ο λαός αυτό είναι άλλη διαδικασία και δεν θα αφορά την καθεαυτή ψήφιση του Συντάγματος».

Πάντως επισήμανε ότι αυτή την στιγμή δεν «υπάρχει απόφαση σχετική με δημοψήφισμα και Σύνταγμα. Για το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια ή για τους διακριτούς ρόλους Κράτους Εκκλησίας και για ένα σύνολο άλλων πραγμάτων θα μπορούσε να γινει δημοψήφισμα.

Όμως δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση για κάποιο από αυτά ή για το ότι θα προκριθεί τέτοια διαδικασία». «Θα ήταν κακό πάντως να επανέλθουμε σε ταμπού για την ελληνική κοινωνία που για 40 χρόνια δεν είχε διανοηθεί να κάνει δημοψήφισμα. Ας μείνει ανοικτό το θέμα και αν χρειαστεί κατά τις συνταγματικές προβλέψεις να γίνεται κάνα δημοψήφισμα που και πού».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Φίλη είπε αρχικά ότι ο ίδιος δεν σχολιάζει δηλώσεις «συναδέλφων» για να προσθέσει «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποδοχή οποιασδήποτε κοινωνικής αντίδρασης είναι δεδομένη και γνωστή».

Πάντως σχολίασε ότι «στο δημόσιο διάλογο έρχεται και επανέρχεται η επωδός παραιτηθείτε είτε συνολικά στην κυβέρνηση είτε σε στελέχη. Δεν θα είχε μείνει κανείς υπουργός από το πρώτο εξάμηνο αν ανταποκρινόμαστε στο αίτημα του καθενός» ενώ χαρακτήρισε «υπερβολική» την σχετική ανακοίνωση της ΝΔ κατά του υπουργού Παιδείας.