Αγώνα για να μαζέψουν τα χρέη, κάνουν Δημόσιο, Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά με την αγορά να έχει «στεγνώσει» από ρευστό, πέφτουν βροχή τα κατασχετήρια, με το Δημόσιο, να περιμένει να βάλει στο ταμείο, περί τα 5 δις, μέχρι τα τέλη του έτους!

Από ρύθμιση, σε ρύθμιση, τρέχουν οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που λυγίζουν κάτω από το βάρος των με ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Δόσεις δανείων, φόροι και εισφορές, δημιουργούν όλο και μεγαλύτερες υποχρεώσεις, την ώρα που ιδιαίτερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Αποτέλεσμα, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, που μετά την αύξηση κατά 6,8 δις ευρώ στο εξάμηνο, έχουν προσεγγίσει επικίνδυνα τα 90 δις ευρώ!

Από το υπουργείο Οικονομικών, θέλουν να εισπράξουν το μέγιστο δυνατό από τις παλαιές οφειλές, με συντηρητικές εκτιμήσεις να τοποθετούν το ύψος των συνολικών κατασχέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς σε περισσότερά από 5 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος για νέα ληξιπρόθεσμα είναι ορατός και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι ήδη έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία! Με τις τελευταίες αλλαγές, έχει γίνει πολύ δύσκολο να παραμείνει κάποιος εντός ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, η ρύθμιση χάνεται.

Τώρα που μαζί με τις επόμενες δύο δόσης του φόρου εισοδήματος, θα πρέπει να πληρωθούν και οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, πολλοί θα αναμένεται να απολέσουν τις ρυθμίσεις τους.

Εκτιμήσεις από την αγορά, θέλουν τους φορολογούμενους, που πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους, σε μεγάλο βαθμό, να «τρώνε από τα έτοιμα» εξαντλώντας ότι τους έχει απομείνει σε τράπεζες και στρώμα, μετά από έξι χρόνια μνημονίων.

Αν και φεύγουν καθημερινά 1.800 κατασχετήρια, προς τις τράπεζες, τα 1200 από την ΓΓΔΕ για οφειλές προς την εφορία και τα 600 από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για οφειλές προς τα Ταμεία, πολλά πάνε «άδικα». Αυτό γιατί οι μεγαλοφειλέτες που είναι στρατιγικοί κακοπληρωτές, έχουν προβλέψει να μην έχουν μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς, που συμμετέχουν και ο περισσότερος κόσμος που χρωστάει, πραγματικά δεν έχει τίποτα να δώσει.

Έτσι χιλιάδες κατασχετήρια δεν αποφέρουν τίποτα στο δημόσιο, ή σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχουν μικροποσά, απλώς σπρώχνουν τους οφειλέτες προς την ρύθμιση των χρεών, κυρίως με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά και για τα οφειλές που αφορούν φόρους, πολλοί απευθύνονται στις τράπεζες που έχουν ειδικές ρυθμίσεις με 9 έως 12 άτοκες δόσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θεωρείται δύσκολη η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, αν και από την πλευρά των συστημικών τραπεζών, έχει εκφραστεί η αισιοδοξία για επιστροφή 3 με 4 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους.