Τετάρτη
27 Νοεμβρίου 2024

Χαστούκι από ΣτΕ στον Πολάκη: «Μπλόκαρε» τις προσλήψεις στα νοσοκομεία

Ελλάδα

Ηχηρό «ράπισμα» δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της πρόσληψης καθαριστριών στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «μπλόκαρε» προσωρινά όλους τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Παράλληλα, το ΣτΕ «μπλόκαρε» προσωρινά και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας, κ.λπ..

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ο Παύλος Πολάκης είχε βγάλει εκτός εαυτού για ακόμη μια φορά τους δικαστές και εισαγγελείς, με τις δηλώσεις και τα σχόλιά του για τη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικότερα, την τελευταία μέρα του περασμένου Ιουλίου η Αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε δύο διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Τρικάλων, τον διευθυντή και υποδιευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας.

Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν, καθώς προσέλαβαν καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας και έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας, αλλά και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο δικαστής του τοπικού Πρωτοδικείου.

Αμέσως, ξεσπάθωσε ο κ. Πολάκης αμφισβητώντας, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, από την μια μεριά την απόφαση της Δικαιοσύνης και την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδίκη και από την άλλη την επιβολή του νόμου από τα αστυνομικά όργανα.

Οι δηλώσεις και τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις δικαστικές ενέργειες στην πόλη των Τρικάλων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πέντε δικαστικών Ενώσεων, οι οποίες σε κοινή σκληρή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας υποδηλώνει «νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική» και «εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς».

Ακόμη, οι δικαστικές Ενώσεις τόνιζαν ότι οι δηλώσεις του κ. Πολάκη «είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της».

Στο μεταξύ, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δυο εταιρείες που είχαν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε περιφερειακά Διοικητικά Δικαστήρια: α) για τη σύναψη 30 ατομικών συμβάσεων έργου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και τα υπαγόμενα σε αυτό παραρτήματά του, β) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου και γ) για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, το γενικό νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύσας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας - Ξενώνας - ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Καλαμάτας και το Δ.Ι.Ε.Κ. Βοηθών Νοσηλευτικής.

Οι εν λόγω δυο εταιρείες είχαν ζητήσει να εισαχθούν οι αιτήσεις τους προς συζήτηση στο ΣτΕ, σύμφωνα με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) -κάτι που έγινε δεκτό.

Και ζήτησαν να εισαχθούν οι αιτήσεις τους στο ΣτΕ, καθώς «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων».

Τώρα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Γράβαρη διέταξε στην μια περίπτωση την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας με την οποία: 1) κυρώθηκαν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων της αρμόδιας επιτροπής για την επιλογή προσωπικού καθαριότητας των χώρων του εν λόγω νοσοκομείου, του κέντρου Ψυχικής Υγείας, κ.λπ., 2) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή των συμβάσεων μισθώσεως έργου και 3) εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μισθώσεως έργου.

Παράλληλα, στην δεύτερη περίπτωση διατάχθηκε η μη έκδοση απόφασης για την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας καθαριστριών.

Υπενθυμίζεται, ότι το άρθρο 97 του νόμου 4368/2016 για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, μετά από απόφαση του Δ.Σ. τους, καθώς και των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, είναι δυνατόν να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι την 31.12.2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

Επίσης, είναι δυνατόν να συνάπτονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σίτισης ή φύλαξης των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν με ατομική σύμβαση ή διαμέσου εταιρικού σχήματος, στον τομέα της σίτισης ή της φύλαξης αντιστοίχως, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Πάντως, οι δύο αυτές υποθέσεις θα εισαχθούν προς συζήτηση στο ΣτΕ και θα εκδοθούν οριστικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...