Τετάρτη
30 Οκτωβρίου 2024

Φωτιά στην Ύδρα: «Ήμουν στην καμπίνα, είδα τη φωτιά, δεν έχουμε κάνει τίποτα» λέει ο καπετάνιος της θαλαμηγού

Ελλάδα

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν οι 13 επιβαίνοντες της θαλαμηγού που φέρονται να προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα με πυροτεχνήματα. Οι «13» θα απολογηθούν την Τετάρτη στον ανακριτή.

Από τη φωτιά στην Ύδρα κάηκαν 300 στρέμματα δάσους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, ενώ δασοκομάντος και εναέρια μέσα κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο. Ο καπετάνιος, οι δύο μηχανικοί και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, από όπου φέρεται να προέρχονταν τα βεγγαλικά, οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στον εισαγγελέα Πειραιά. Είχαν συλληφθεί το Σάββατο από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι 13 κατηγορούμενοι, μετά τον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως «σύμφωνα με καταθέσεις οι οποίες υπάρχουν, κάποιοι ιδιώτες με φωτοβολίδες, βεγγαλικά, κατάφεραν να κάψουν 300 στρέμματα στην Ύδρα».

Η μαρτυρία του καπετάνιου

Η κατηγορία για τους 13 συλληφθέντες βασίζεται στη μαρτυρία καπετάνιου άλλου σκάφους το οποίο βρισκόταν α ρόδου στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Ο καπετάνιος έδωσε αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στη συνέχεια της υπόθεσης.

Ο εμπρησμός από τον οποίο προκαλείται οικολογική καταστροφή τιμωρείται με κάθειρξης από 10 έως 20 έτη, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Ύδρας είναι αγανακτισμένοι καθώς κάηκαν 300 στρέμματα δάσους εξαιτίας κάποιων απερίσκεπτων. Ο Δήμος Ύδρας αναμένεται να κινηθεί νομικά έναντι των υπαιτίων της πυρκαγιάς.

Tη θαλαμηγό φέρεται να είχαν νοικιάσει τουρίστες από το Καζακστάν, που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα.

Πώς προκλήθηκε η φωτιά στην Ύδρα

Το βράδυ της Παρασκευής, από το σκάφος «Persefoni I», το οποίο είχαν μισθώσει 17 αλλοδαποί, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν τη φωτιά στην Ύδρα.
Οι επιβαίνοντες στο σκάφος κατάλαβαν το λάθος τους και προσπάθησαν μόνοι τους να σβήσουν τη φωτιά. Μόλις συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, έφυγαν από το σημείο και κάλεσαν την Πυροσβεστική.

Καπετάνιος: «Δεν γνωρίζω ποιος προκάλεσε τη φωτιά»

Προβληματισμό για το γεγονός ότι συνελήφθη και διώχθηκε το σύνολο του προσωπικού του σκάφους εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης.

«Μπορώ να καταλάβω την αυτοδίκαιη ποινική ευθύνη του πλοίαρχου, αλλά γιατί απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ανθρώπους, π.χ., που ασκούσαν τις ειδικότητες του μάγειρα ή του καμαρότου;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Βάλλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αποκάλυψε ότι μίλησε με τον πλοίαρχο λίγο μετά το συμβάν: «Ο άνθρωπος μού είπε: "Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα και νομίζω ότι έμπλεξα σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχω καμία ευθύνη"».

Ακόμα ο Γιώργος Βάλλης είπε ότι με την παρούσα νομοθεσία απαγορεύεται απολύτως η ρίψη πυροτεχνημάτων, ακόμα και κατόπιν ενημέρωσης της κατά τόπον αρμόδιας λιμενικής Αρχής, πράγμα που άλλαξε πρόσφατα, καθώς μέχρι πρότινος αν η Αρχή το ενέκρινε, αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Επομένως», κατέληξε, «κανείς πλοίαρχος δεν θα διακινδύνευε να χάσει το ίδιο του το ναυτικό δίπλωμα κάνοντας τέτοιο που είναι ξεκάθαρα παράνομο».

Επίσης, ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να αναζητήσουν το έγγραφο που φέρει την ονομασία «Κατάλογος Προτιμήσεων» («Preference list»). Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στις μισθώσεις τέτοιων σκαφών, ένα τέτοιο έγγραφο υποβάλλεται από τους υποψήφιους μισθωτές προς την εταιρία 10 μέρες πριν τον πλου και περιλαμβάνει όλες τις “ιδιαίτερες ψυχαγωγικές προτιμήσεις” των μισθωτών. «Αν οι συγκεκριμένοι μισθωτές είχαν την εντύπωση ότι τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο, θα το έγραφαν στον κατάλογο εκείνο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...