Σαββάτο
02 Νοεμβρίου 2024

Έφυγε ο εμβληματικός δημοσιογράφος Βίκτωρας Νέτας

Media

Έφυγε τα ξημερώματα από την ζωή, μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας της Μεταπολίτευσης, ο Βίκτωρας Νέτας.

Πολύπλοκη προσωπικότητα, με σπουδές και καλλιέργεια, ιδρυτικό στέλεχος της "Ελευθεροτυπίας", ένας δημοσιογράφος με πλούσια πολιτική δράση για την οποία μάλιστα εξορίστηκε στα χρόνια της Δικτατορίας.

Μια πολύ δυνατή πένα, συγγραφέας αλλά και πρωτοπόρος των τηλεοπτικών πολιτικών talk show, στις αρχές της δεκαετίας του 80 στην κρατική τηλεόραση.

Ένας χαρακτήρας προσηνής, που ενέπνεε σεβασμό στους νεότερους δημοσιογράφους, αλλά και που βοήθησε αρκετούς νέους ανθρώπους στο ξεκίνημα της καριέρας τους από το παρασκήνιο.

Αφήνει πίσω του μια πλούσια δημοσιογραφική, συγγραφική και πολιτική παρακαταθήκη αλλά και ένα μεγάλο κενό στους κοντινούς του ανθρώπους.

Ο Lykavitos.gr εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη του Σοφία και στον γιό του Απόστολο.

Και αποχαιρετά τον Βίκτωρα Νέτα με μια ιστορική εκπομπή τα "Ανοιχτά Χαρτιά" για την Εκκλησιαστική περιουσία που είχε κάνει ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης.

Ποιος ήταν ο Βίκτωρας Νέτας

Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης αρχικά σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία κτλ). Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».

Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ.

Την περίοδο 1981-89, ο Βίκτωρ Νέτας ήταν υπεύθυνος για την ανάδειξη ενός εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων μέσω της ΕΡΤ, πολλοί από τους οποίους πρωταγωνίστησαν στη δημόσια ζωή της Ελλάδας, όπως η Έλλη Στάη, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο Γιώργος Παπαδάκης, η Σεμίνα Διγενή, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιάννης Δημαράς, η Μαρία Χούκλη, ο Σπύρος Χατζάρας κ.α.

Και ο ίδιος ο Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ' ανοιχτά χαρτιά» (1982-89).

Για τον θάνατο του Βίκτωρα Νέτα η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του πολιτικού αρθρογράφου Βίκτωρα Νέτα, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 79 ετών.

Ο Βίκτωρ Νέτας γεννήθηκε το 1938 στη Νεάπολη Κοζάνης και σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).

Από το 1956 έως το 1964 εργάστηκε ως συντάκτης σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων.

Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Την περίοδο 1965 – 1968 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το καθεστώς της Χούντας τον εκτόπισε για τρία χρόνια (1968-1970) ως «επικίνδυνο διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».

Από το 1971 και έως το 1978 εργάστηκε ως συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα» και ως συνεργάτης του περιοδικού «Ταχυδρόμος» και από το 1978 έως το 1980 ως συντάκτης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πρωϊνή Ελευθεροτυπία». Από το 1981 έως το 1986 εργάστηκε ως συντάκτης και πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ενώ από το 1986 διετέλεσε και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας.

Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ-1, περίοδο κατά την οποία αναδείχθηκε ένας μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, που πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια στη δημόσια ζωή της Ελλάδας. Και ο ίδιος ο Βίκτωρ Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά».

 Ο Βίκτωρ Νέτας συνέγραψε, επίσης, πολλά βιβλία, εμπνευσμένα από το έντονο ενδιαφέρον του και τη βαθειά γνώση του για την πολιτική ζωή του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του», σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση, «Επιγραμματικά και αμίμητα του Γεωργίου Παπανδρέου», σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση, «Εκλογές 1989», «Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας και άλλα παραμύθια από τον Γαλαξία», «Ο νοσταλγός της Πόλης: Παύλος Παλαιολόγος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά.

Ο Βίκτωρ Νέτας υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ικανός πολιτικός αναλυτής. Προσέγγιζε την επικαιρότητα με διεισδυτική ματιά αλλά και ψυχραιμία. Εργάστηκε πάντοτε με σεβασμό στη δεοντολογία και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα ως παρακαταθήκη για τους νεώτερους δημοσιογράφους. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς και θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, τα αγαπημένα του παιδιά και ιδιαιτέρως την κόρη του, επίσης συνάδελφο, Σοφία Νέτα και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και αξιοπρέπεια.

Η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"

Η επιθυμία της οικογένειας

Επιθυμία της οικογένειας αντί για στεφάνι, όσοι θέλουν, μπορούν να καταθέσουν το αντίτιμο στη μνήμη του Βίκτωρα Νέτα σε κάποιο λογαριασμό της οργάνωσης «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

EUROBANK:

ΑΡ.ΛΟΓ.: 0026 0178 870100 872073

IBAN: GR3702601780000870100872073

SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

ΑΡ.ΛΟΓ.: 5023 032595 870

IBAN: GR3801720230005023032595870

ΕΘΝΙΚΗ:

ΑΡ.ΛΟΓ.: 10029610242

ΙΒΑΝ: GR6201101000000010029610242

Συλλυπητήρια του Βούτση 

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Βίκτωρα Νέτα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Ο Βίκτωρ Νέτας εργάστηκε με συνέπεια, ψυχραιμία, ήθος και αξιοπρέπεια, υπηρετώντας το δημοσιογραφικό επάγγελμα με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Βίκτωρα Νέτα:

“Ο θάνατος του δημοσιογράφου, Βίκτωρα Νέτα, σε ηλικία 79 ετών, μας γεμίζει με θλίψη.

Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Β. Νέτας υπηρέτησε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές, για τις οποίες και διώχτηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Η πορεία του από τις τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως Τα Νέα, Το Βήμα και η Ελευθεροτυπία, και στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών, υπήρξε υποδειγματική.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του”.

Ν.Δ.: Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε σήμερα ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Βίκτωρα Νέτα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε σήμερα ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της. Ο Βίκτωρ Νέτας διακρίθηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και ξεχώρισε για τη μαχητικότητά του.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας αποχαιρετά τον Βίκτωρα Νέτα

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, αποχαιρέτησε τον Βίκτωρα Νέτα, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στην “Ελευθεροτυπία”.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας αναφέρει: “Κράτησες αναλυτικά, αυτά που σου είπε”; Είχα μόλις γυρίσει από μια συνάντηση με τον Γιάννη Ζίγδη για να τον ρωτήσω για κάποιες σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας. Η ερώτηση ήταν από τον Βίκτωρα Νέτα, κορυφαίο πολιτικό αναλυτή στον οποίο ο Γιάννης Βλαστάρης, διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, είχε αναθέσει να αναζητήσει στην έκδοση των “Αρχείων του Κωνσταντίνου Καραμανλή” που μόλις είχε κυκλοφορήσει, κάποια σημεία που έκρυβαν ειδήσεις. Εγώ, που έκανα τα πρώτα βήματα στο πολιτικό ρεπορτάζ, θα τον βοηθούσα. “Όταν μιλάς με πρόσωπα που έχουν ζήσει σημαντικές στιγμές, κράτα αναλυτικές σημειώσεις. Δεν ξέρεις τι από αυτά είναι γνωστό και τι δεν είναι” ήταν μια από τις συμβουλές του με αφορμή το γεγονός ότι η έρευνα αφορούσε και συζητήσεις με προσωπικότητες που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Τελικά στα αρχεία υπήρχε αναφορά σε σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα με στόχο την παλινόρθωση των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα την άνοιξη του 1975, λίγους μόλις μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και με εντελώς νωπό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ήταν κεντρικό στην πολιτική συζήτηση για καιρό.

Ήταν μια δημοσιογραφική επιτυχία που παρότι είχε το μεγάλο μερίδιο δεν έσπευσε να την καρπωθεί μόνος του. Στα επόμενα χρόνια είχα τη χαρά να συζητάω αρκετά συχνά μαζί του και να ακούω πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που είχε ζήσει. Μετά το κλείσιμο της “Ελευθεροτυπίας” δεν είχαμε μιλήσει. Είμαι σίγουρος όμως ότι όλο και κάποια άγνωστη ιστορική πτυχή των περασμένων δεκαετιών θα σκάλιζε…

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε Μόντι: Πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει ακόμη δύο προξενεία στην Ινδία

Με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, είχε τηλεφωνική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει σε σύντομ...

Φόρτωση άρθρων...