Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί μια παρτίδα σκληρού πόκερ για την απόκτηση της πολυπόθητης τηλεοπτικής άδειας.
Η διαδικασία, έτσι όπως περιγράφεται στην προκήρυξη, δεν είναι ένας απλός πλειοδοτικός διαγωνισμός, αλλά θυμίζει σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, με μυστικά δωμάτια, εμπάργκο σε κινητά τηλέφωνα και επικοινωνίες, τακτικισμούς και υπόγειες συνεννοήσεις.
Αυτοί που θα πάρουν τελικά τις άδειες θα είναι εκείνοι που θα πάνε πολύ καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι, αλλά, κυρίως, εκείνοι που θα έχουν ψυχολογήσει σωστά τους αντιπάλους τους.
Αν δεν αλλάξει κάτι από τη διαδικασία των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που είναι σε εξέλιξη, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, στις 11 το πρωί της 12ης Αυγούστου, οι υποψήφιοι καναλάρχες θα περάσουν την πόρτα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Η κρισιμότητα και η δυσκολία του διαγωνισμού είναι τέτοιες που όλοι σχεδόν θα βρεθούν εκεί αυτοπροσώπως.
Αλλωστε, όταν παίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησής σου, το σχέδιό σου να γίνεις μιντιάρχης αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ, δύσκολα αφήνεις μια τέτοια ευθύνη στα χέρια συνεργατών σου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ορισμένοι από τους ισχυρότερους Ελληνες επιχειρηματίες και καναλάρχες θα βρεθούν λοιπόν αυτοπροσώπως δίπλα-δίπλα. Και μόνο αυτή η εικόνα θα συζητείται για καιρό, καθώς υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν μεταξύ τους από κακές μέχρι... εκρηκτικές σχέσεις. Δεν θα είναι εκεί όμως μόνοι τους.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συνοδεύεται από τρεις συμβούλους - συνεργάτες. Ο ένας από αυτούς θα είναι σίγουρα ο νομικός σύμβουλος που έχει τρέξει όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης.
Πριν περάσουν την πόρτα της αίθουσας όπου θα γίνει η πρώτη φάση του διαγωνισμού υποψήφιοι και συνεργάτες θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και κάθε άλλη συσκευή επικοινωνίας. Οπως ορίζεται ρητά στην προκήρυξη, από την ώρα που θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός και μέχρι το τέλος του απαγορεύεται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο των υποψηφίων αλλά και των κρατικών υπαλλήλων που θα συμμετέχουν.
Ετσι, θεωρητικά τουλάχιστον, η κοινή γνώμη θα γνωρίζει ποιοι είναι οι νέοι καναλάρχες της χώρας μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχουν δοθεί και οι τέσσερις άδειες.
Η μεγάλη μάχη
Απαλλαγμένοι από τα κινητά τους τηλέφωνα και με τέσσερις κλειστούς φακέλους στο χέρι, οι υποψήφιοι θα καθίσουν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Εκεί ο αρμόδιος υπάλληλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία με τον πλειστηριασμό της πρώτης άδειας και ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι θα ανοίξουν τον φάκελο που έχουν ετοιμάσει ειδικά γι’ αυτή την άδεια.
Τα ποσά θα διαβάζονται δυνατά και θα είναι ορατά και προσβάσιμα σε όλους και ο αρμόδιος υπάλληλος θα ανακοινώσει τους δύο υποψηφίους με τη μεγαλύτερη προσφορά, ενώ οι υπόλοιποι θα... πάνε για καφέ στο τραπέζι με τα αναψυκτικά που θα έχει στηθεί. Για τους δυο πρώτους, όμως, η μεγάλη μάχη μόλις θα αρχίζει.
Οι δυο που πλειοδότησαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα μπουν μαζί με τους συνεργάτες τους σε ένα δεύτερο δωμάτιο που θα έχει δύο τραπέζια και δύο υπολογιστές. Κάθε πλευρά θα κάτσει μπροστά από έναν υπολογιστή και η μάχη θα αρχίσει. Στην οθόνη θα εμφανιστεί το μεγαλύτερο ποσό που προσφέρθηκε στην πρώτη φάση της διαδικασίας και η πλειοδοσία θα αρχίσει.
Το πρώτο χτύπημα θα πρέπει να το κάνει αυτός που κατέθεσε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό. Ο υποψήφιος θα «χτυπήσει» καλούμενος να αυξήσει την προσφορά το λιγότερο κατά 500.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρχει απάντηση από τον έτερο μονομάχο και αυτό θα γίνει τρεις φορές.
Εδώ το πλεονέκτημα το έχει ο υποψήφιος που είχε καταθέσει στην πρώτη φάση τη μεγαλύτερη προσφορά, καθώς θα έχει τον τελευταίο λόγο στα χτυπήματα. Αυτός που θα κερδίσει θα βάλει και την πρώτη άδεια στην τσέπη του.
Θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, αλλά δεν θα μπορεί να φύγει από την αίθουσα μέχρι να τελειώσει η διαδικασία. Ο ηττημένος θα επιστρέψει στο μεγάλο τραπέζι, όπου όλοι θα συγκεντρωθούν για να ξεκινήσει ο πλειστηριασμός της δεύτερης άδειας.
Οι υποψήφιοι θα βγάλουν στο τραπέζι τον κλειστό φάκελο με το ποσό που προσφέρουν για τη δεύτερη άδεια, οι φάκελοι θα ανοιχθούν και η διαδικασία θα αρχίσει από την αρχή...
Η διαδικασία φαντάζει απλή, οι όροι είναι τέτοιοι όμως, που όλα δείχνουν ότι θα κερδίσουν εκείνοι που θα έχουν την καλύτερη τακτική. Καθώς οι φάκελοι με τις πρώτες προσφορές και για τις τέσσερις άδειες κατατίθενται κλειστοί, δεν φτάνει μόνο να ξέρεις πόσα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις, αλλά πρέπει να προβλέψεις και τι θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι καναλάρχες.
Κυρίως, όμως, να προβλέψεις ποια άδεια από τις τέσσερις θα στοχεύσουν εκείνοι με το μεγαλύτερο πορτοφόλι ώστε να μπεις στη μάχη για μια που ίσως έχει λιγότερο ανταγωνισμό. Γιατί δεν αρκεί να μπεις στο δωματιάκι της δεύτερης φάσης. Το ζήτημα είναι... με ποιον θα μπεις. Και αν αυτός έχει μεγαλύτερο πορτοφόλι από το δικό σου.
Πορτοφόλια και προσφορές
Και εδώ ξεκινούν τα πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα για τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους.
■ Γράφουν τα ίδια ποσά και στις τέσσερις προσφορές της πρώτης φάσης ή αυξάνουν διαδοχικά το ποσό στους φακέλους ανεβάζοντας τις πιθανότητες να μπουν στο δωματιάκι στις τελευταίες άδειες;
■ Ποια άδεια θα χτυπηθεί περισσότερο και θα πάει πιο ψηλά; Η πρώτη, όπου ίσως μπουν τα πολύ μεγάλα πορτοφόλια για να ξεμπερδεύουν, ή η τελευταία, όπου θα γίνει η τελική μάχη, με τους χαμένους να πηγαίνουν σπίτι τους;
■ Θα επιδιώξουν οι υποψήφιοι που έχουν βεντέτα με άλλους υποψηφίους να συγκρουστούν μετωπικά ως δίδυμο στο δωματιάκι ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη ή θα επιλέξουν να αποφύγουν μια τέτοια σύγκρουση που θα ανεβάσει τον εγωισμό τους αλλά θα βλάψει τις τσέπες τους;
■ Είναι σκόπιμο να γράψει κανείς υψηλές προσφορές και στους τέσσερις φακέλους ή πρέπει να «σημαδέψει» ουσιαστικά μία από τις άδειες εκτιμώντας ότι στη συγκεκριμένη θα βρει απέναντί του στην τελική φάση έναν υποψήφιο με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα;
Ποιος κερδίζει
Στην ουσία ο καλός παίκτης αυτού του απίστευτου τηλεοπτικού πόκερ θα είναι εκείνος που θα κάνει μια προσφορά οριακά υψηλότερη από τους άλλους, θα μπει στο δωμάτιο απέναντι σε έναν υποψήφιο που έχει χαμηλότερο ταβάνι προσφοράς από το δικό του και θα πάρει την άδεια χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.
Γιατί έτσι όπως είναι η διαδικασία, μπορεί μια άδεια να δοθεί για 5 εκατ. ευρώ και μια άλλη για είκοσι. Αυτοί που θα τις κερδίσουν θα είναι πλέον καναλάρχες, απλώς ο ένας από τους δύο θα έχει ξοδέψει 15 εκατ. παραπάνω. Οι παράμετροι αυτού του πόκερ δείχνουν λοιπόν ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τους τελικούς νικητές.
Γιατί μπορεί να προσφέρεις 20 εκατ. ευρώ και να μην πάρεις άδεια και άλλος να προσφέρει 5 και να πάρει. Μπορεί ένας πολύ ισχυρός παίκτης να βρεθεί στο δωμάτιο με έναν άλλο ακόμη ισχυρότερο, τα ποσά να βγουν έξω από κάθε λογική και ο μεγάλος παίκτης να αποσυρθεί χωρίς άδεια. Μπορεί όμως ακόμη και εκεί, την τελευταία στιγμή να έχουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (αφού επισήμως μετά την κατάθεση των προσφορών κάθε συνεργασία απαγορεύεται).
Να δούμε ανταγωνιστές υποψηφίους να μπαίνουν στο δωματιάκι αποφασισμένοι για όλα και να βγαίνουν... αγκαλιασμένοι. Και, βεβαίως, συνεταίροι.